Hotel Lesní mlýn 30 let chátral. Život a slávu mu chtějí vrátit manželé Kučeraví

18. říjen 2021

Lesní mlýn, Alhambra nebo Donbas – tak se v minulosti jmenoval jeden z léčebných areálů v Mariánských Lázních. Chátrajícího objektu se před lety ujali noví majitelé, aby ho zachránili.

Interiéry bývalého lázeňského hotelu patří mezi téměř utajené unikáty Mariánských lázní. Hotel má totiž za sebou desítky let chátrání, bez návštěvníků se tak na dlouhou dobu ocitly jeho ubytovací prostory, kavárny i společenské místnosti.

Lesní mlýn

Hotel nesl původně název Lesní mlýn, v roce 1945 byl přejmenován na Alhambru a později se z něj stala odborářská zotavovna Donbas, která začala po roce 1990 pustnout a nakonec byla v roce 1992 uzavřena úplně. Manželé Kučeraví, kteří areál koupili, se rozhodli kromě života a slávy vrátit objektu také původní název – Lesní mlýn.

„Z ruiny, kterou jsme tady našli a viděli při rozhodování o koupi, nás zaujal velký sál. Jako jediný prostor byl dochovaný, původní, se stropem a s výmalbami. Ještě v kontextu s okolními ruinami to vypadalo neuvěřitelně až pohádkově,“ uvedl Pavel Kučeravý. Právě on koupil zchátralý hotel se svou manželkou.

Obnova areálu už trvá tři roky

Zakrytá promenáda, slavnostní sál s unikátním stropem, oranžerie anebo, společenský klub. Všechny tyto části zanedbaného areálu čekaly očista a zajištění havarijních zdí. Za tři roky, co Lesní mlýn vlastní, se manželům Kučeravým už podařilo částečně zprovoznit kavárnu. Přiléhající prostory jsou vyčištěné, jejich důkladný průzkum ale stále pokračuje.

„Snažíme se ještě ty jednotlivé prostory zprovozňovat, připravovat rekonstrukci. Děláme ještě průzkum starých zbytků, konstrukcí a detailů, které se nám tu daří objevit. Celý ten objekt chceme vrátit do stavu před první světovou válkou, kdy svět tančil,“ přiblížil majitel.

Společenské a kulturní akce se v současné době v areálu konají téměř pravidelně. Pavel Kučeravý s rodinou dál sní o tom, jak bude sanatorium vypadat po ukončení oprav.

Poslechněte si celý příběh!

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Související