Hospic DOMOV chce pokračovat i v nepříznivé finanční situaci

30. listopad 2021 18:29, aktualizováno

Jediný plzeňský mobilní hospic DOMOV prozatím neukončí svou činnost. I když mu stále chybí peníze na platy zaměstnanců, o jeho pomoc a podporu nevyléčitelně nemocní z Plzně a okolí zatím nepřijdou.

I když ve velmi omezené míře bude nadále plzeňský mobilní hospic DOMOV poskytovat své služby dospělým pacientům a jejich rodinám. Jeho vedení v polovině listopadu oznámilo, že po šesti letech musí službu ukončit, neboť nemá na platy zaměstnanců. Hospic je totiž plně závislý na dotacích a darech, kterými ale nezvládá pokrýt své náklady. Ročně potřebuje na provoz 8 milionů korun.

Pro rodiny nemocných je nepostradatelný

„My jsme měli zkušenost s hospicem DOMOV, když onemocněla moje maminka a byla v terminálním stádiu. Já jsem si nedovedla představit, že bych ji nechala v nemocnici,“ řekla paní Hana ze Starého Plzence. Nejen ona ví, jak moc je pomoc mobilního hospice potřebná. „Hospic poskytoval vše, co se týče zdravotní péče, naučili nás pečovat o nemocného na lůžku a když nám bylo nejhůř, měli jsme možnost využít i psychologa,“ pokračovala.

Po obrovské vlně solidarity se podařilo sehnat peníze na provoz alespoň do konce roku a společnost Plzeňská hospicová péče se rozhodla pokračovat dál. Pro zachování péče teď chce dál shánět potřebné finance od různých sponzorů. „Lidé vyjadřovali přání, abychom pokračovali,“ uvedla ředitelka DOMOVA Jana Červánková. „Aby mohl hospic do budoucna pokračovat, potřebujeme získat větší pravidelné dárce, aby vykryli to, co nevykryjí pojišťovny a co nedostaneme od státní samosprávy,“ vysvětlila.

Kraj o další dotaci neuvažuje, žádají i jiní

Pokud se domovu podaří vyjednat smlouvu s pojišťovnami, nebude mít ještě vyhráno, pojišťovny totiž pokryjí mobilní služby z jedné třetiny. „Budeme dál oslovovat obce a města a shánět dotace,“ plánovala Červánková.

Od Plzeňského kraje získal letos mobilní hospic podporu jeden milion korun, o další podpoře ale kraj zatím neuvažuje. „Řešíme finance i s dalšími organizacemi, které by chtěly provozovat mobilní hospic nejen v Plzni, ale i v jiných místech v kraji,“ řekl náměstek hejtmanky pro oblast sociálních věcí Rudolf Špoták.

Od nového roku budou chybět hospicu peníze na platy zaměstnanců, část jich proto odchází. Od ledna bude pokračovat DOMOV dál v omezené míře. „Třeba bude mít sestřička na starosti dva pacienty, pokud se nám podaří sehnat finance a doplnit tým zaměstnanců, budeme pokračovat v činnosti,“ uzavřela Červánková.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio