Hory zaplnili lyžaři. Na sjezdovkách panují ideální podmínky, běžkaři čekají na více sněhu

3. leden 2015

Lyže, snowboardy a další vybavení, které lidé našli pod vánočním stromečkem, zakouší na horách svůj první ostrý test. Třeba v Krušných horách si sníh užívají tisícovky lyžařů. Na sjezdovkách panují ideální podmínky. Běžkaři v Jizerských horách si musí počkat na více sněhu.

Na Klínovci v Krušných horách se ještě v 11 hodin dopoledne držela teplota na minus čtyřech stupních. Bylo zataženo a hustá mlha.

„Návštěvníky přesto počasí neodradilo a naplno si užívají zimních radovánek. Je tu více lyžařů než snowboardistů. Je tu tolik lidí, že je problém najít místo k parkování. Lanovky fungují a jsou plné,“ hlásí z Klínovce redaktorka Andrea Strohmaierová.

Na lanovku na Klínovec lyžaři čekají kolem 10 až 15 minut. V celém areálu je kolem 2,5 tisíce lidí.

„V provozu jsou všechna střediska, dokonce si můžete zalyžovat na nejdelší sjezdovce Jáchymovská, která měří přibližně tři kilometry,“ láká na hory redaktorka.

Ten, kdo si bude chtít od lyžování odpočinout, může navštívit klínoveckou rozhlednu. Otevřena je od 10 do 17 hodin.

Po oteplení ubyl sníh v Jizerských horách. Situaci v Bedřichově na Jizerské magistrále, kde by se za týden měla jet Jizerská 50, sleduje redaktor Tomáš Mařas:

Jizerská magistrála

„Přesto je Jizerská magistrála sjízdná, cesta je ale spíše pro běžkaře se staršími lyžemi. Ve vyšších polohách jsou na tom běžkaři lépe. Nicméně sníh je zmrzlý, protože tu v uplynulých dnech pršelo. I technický sníh, který je připraven na stadionu k možnému rozhrnování, je pokryt ledovou krustou.“

Po Jizerské magistrále jezdí několik set běžkařů z nejbližšího okolí. Většina počítá i s tím, že magistrála není na některých místech upravená právě kvůli nedostatku sněhu.

„Bylo by ideální, kdyby na většinu magistrály přibyl sníh. Podle předpovědi by měl napadnout během dnešního večera a možná i zítřejšího dne,“ dodává o předpovědi počasí Mařas.

Čtěte také

Opakovaný start zažívá v těchto dnech zimní sezóna na Železnorudsku na Šumavě. Před Vánoci spustil jeden z tamních areálů na Špičáku vleky, za šest dnů je ale kvůli nedostatku sněhu zastavil.

Na konci roku ale opět nasněžilo, a tak se sezóna rozjela podruhé. V provozu už jsou i ostatní zimní střediska a svahy se zaplnily nedočkavými lyžaři.

„Na Špičáku je zataženo, nesněží, neprší a teplota je někde kolem nuly. Vládne tu taková pohodová atmosféra, žádné dlouhé fronty u vleků, přibližně tu lyžuje kolem sta lidí a užívají si to. Sněhu je 20 až 30 centimetrů,“ říká redaktor Lukáš Milota.

Běžecké stopy jsou na Železnobrodsku upravené, a to v okolí Gerlovy Huti a Železné Rudy.

„Naposledy bylo možné stopy upravit na Silvestra, od té doby nebylo co upravovat, protože nesněžilo, chybí prašan,“ upozorňuje redaktor Lukáš Milota.

Napadnout má až 10 centimetrů nového sněhu. V Krkonoších a Jizerských horách to bude až 30 centimetrů. Meteorologové varují před sněhovými jazyky. Výstraha platí pro téměř celou republiku od dnešní osmnácté hodiny až do pondělního odpoledne.

autoři: Andrea Strohmaierová , Michaela Vydrová , lum , Tomáš Mařas
Spustit audio