Horští záchranáři v Bublavě na Sokolovsku absolvovali letecký výcvik s armádou

20. říjen 2021 08:55

Letecký výcvik po boku armády absolvovali záchranáři Horské sužby v Krušných horách. Na vrcholu Tisovce nedaleko Bublavy cvičili nejrůznější situace, které by sami mohli uplatnit v praxi.

Společně cvičili například slaňování a vyzvednutí poraněných lidí pomocí technik podvěsu a jeřábování, které se používají hlavně v náročných a těžce přístupných terénech. „Hlavní složkou je tady armáda a my jsme letečtí záchranáři, kteří s ní spolupracují. Pokud je technický zásah u nás na horách, tak armádní jednotka nás může vyzvednout a můžeme letět vyřešit tu situaci do hor společně,“ přiblížil náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Račko.

Výcvik byl směřován do oblasti kolem Tisovce a Domácího vrchu u Bublavy. „Máme vytipovaných celkem šest ploch. Lokalitu vždycky vybíráme tak aby byla zajímavá. Myslím, že tady kolem Bublavy ty zajímavé terény jsou, protože jsou tady všechny druhy. Jsou tady suťoviště, lesy, skály i ferraty na Domácím vrchu,“ uvedl náčelník.

Podobné zásahy v praxi nejsou příliš časté, připravenost je ale důležitá

Do pravidelného výcviku se zapojilo celkem deset záchranářů z Krušných hor a Šumavy. „Čestnost takových zásahů v praxi není velká, o to důležitější je ta připravenost, abychom, když ta událost nastane, nelaborovali,“ dodal Račko.

„Přínosem takového cvičení je pro nás trénink v reálných lokalitách. Přínosem pro kluky z Horské služby je samotná práce s vrtulníkem, která má jiné vlastnosti, než jejich práce v terénu. Na podobné cvičení máme zhruba pět hodin denně, pokud to počasí umožní,“ řekl vojenský pilot kapitán Filip Křivda.

Letecká cvičení opakují záchranáři Horské služby přibližně čtyřikrát do roka. Pomoct by měla hlavně při řešení reálných situací v nepřístupném terénu

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio