Horšovský Týn se chystá na Juniorfest

30. říjen 2009
Tento pořad

V Horšovském Týně na Domažlicku vrcholí přípravy druhého ročníku Juniorfestu. Konat se bude od 8. do 11. listopadu. Jedná se o mezinárodní nesoutěžní filmový festival pro děti a mládež, který navazuje na úspěšnou tradici pořádání filmového festivalu tohoto typu nejprve v Plzni a pak v Dobřanech. Na jaké filmy se mohou diváci těšit, zjišťovala Monika Zettlová u jednoho z organizátorů Juniorfestu Michala Šaška.

Předpremiéru festivalu obstará vyhlášení výsledků výtvarné soutěže pro děti a mládež na téma "Krkonošské pohádky". Autoři nejlepších děl převezmou ceny 8. listopadu v 15 hodin v Erbovním sále hradu a zámku Horšovský Týn, kde se zároveň uskuteční setkání tvůrců Krkonošských pohádek. Překvapení si pro ně připravil Dětský divadelní soubor z Horšovského Týna pod vedením Zdeňka Lahody. Výtěžek z této akce získá hrad a zámek Horšovský Týn.

Slavnostní zahájení festivalu JUNIORFEST 2009 je nachystáno na neděli v 18:30 a bude se promítat nový film režiséra Karla Janáka "Ať žijí rytíři!". V pondělí 9. listopadu v 18 hodin je plánována vernisáž k výstavě "Z šatníku filmových princezen". v předsálí Erbovního sálu. Interaktivní výstava pohádkových kostýmů, rekvizit a doplňků je obohacena o fotografie a příhody z natáčení jednotlivých pohádek. Účast přislíbil režisér Václav Vorlíček.

O den později zavítá na festival náčelník Apačů Vinnetou, kterého ztvárnil francouzský herec Pierre Brice. Slavný herec plánuje besedu i autogramiádu a také se opět setká se svým dabérem Stanislavem Fišerem.

Logo

Podobně jako v minulém roce i letos pořadatelé ocení významnou českou osobnost, která se zasloužila o rozvoj českého filmu pro děti a mládež. Po Václavu Vorlíčkovi převezme toto ocenění režisér Zdeněk Troška. Na komoonovaném večeru 11. listopadu . Závěr festivalu obstará uvedení snímku 2Bobule.

Jako hosté se festivalu zúčastní například Andrea Černá, Eva Hrušková, Karel Janák, Věra Jordánová (režisérka), Lukáš Langmajer, Hana Maciuchová, Dana Morávková, Martin Písařík, David Prachař, Jan Přeučil, Jaroslav Satoranský, a mnozí další.

autor: čer
Spustit audio