Horní hrad nabídne noční prohlídku plnou neuvěřitelných příběhů

25. červenec 2019 09:00

Neobvyklou noční procházku nabídne v pátek 26. července od 20 hodin Horní hrad na Karlovarsku. Připravena je prohlídka okolí hradu i jeho interiérů, šermířské vystoupení i ohnivá show. Průvodcem bude herec a autor příběhů Viktor Braunreiter.

„Projdeme se minulostí hradu a jeho okolí od jeho dávné minulosti po současnost. Snažím se říci i některá fakta,“ poznamenává Viktor Braunreiter. Jeho příběhy jsou ale především spojené s mystifikacemi a detaily, o kterých nemají historici nejmenší tušení.

Organizátoři připomínají, že noční prohlídka začíná na hlavním nádvoří. První část vede po lesní cestě kolem hradu přibližně 1,5 kilometru. Na cestě čeká příchozí několik zastávek, které je seznámí nejen s historií hradu, ale i s příběhy, které během obvyklých prohlídek neuslyší. Během této části prohlídky se setmí, i tak bude ale minimálně silueta Horního hradu vidět ze všech stran.

Na zmíněných zastávkách Viktor Braunreiter zaujme povídáním o Čertově kameni a Kunhutě nebo o zvyšování výkonu volských povozů ve středověku. Z turistů si pak také vycvičí armádu pro dobytí hradu. Při pozdější procházce hradem, v tu dobu už osvíceným pouze pochodněmi a měsícem, uvidí hosté další divadelní ukázky Viktora Braunreitera. Večer zakončí vystoupení ohnivého divadla Ignis.

„Celkově můžete počítat s délkou kolem tří hodin. Noční prohlídka je v podvečer a protáhne se do tmy, osvětlení na úvodní části i v útrobách hradu zajišťují zahradní louče. Na hradě jich máme sice dost, ale návštěvníků bývá občas výrazně víc a světlonoši mají během cesty okolím hradu obvykle tendenci shlukovat se a v ostatních částech průvodu pak světlo chybí. Pokud máte doma vlastní louč, neváhejte si ji přivézt,“ poznamenává hradní pán Pavel Palacký.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související