Horní hrad na Karlovarsku ozdobí model tamního Rytířského sálu

25. březen 2019 10:00

Novinkou letošní sezony na Horním hradě bude model Rytířského sálu. V minulosti to byl nejreprezentativnější prostor památky.

Rytířský sál a strop, modelář Lukáš Procházka

Dnes už velmi poničený dřevěný strop s vyřezávanou konstrukcí byl obdobou stropu Křižácké galerie hradu Rožmberka. Do výroby modelu se pustil příznivec Horního hradu, Lukáš Procházka: „Celé začalo tím, že mě bylo hrozně líto toho, že jediná část vybavení, která se dochovala, což je to vyřezávaný strop Rytířského sálu, je v tak špatném stavu. Napadlo mě, jestli by bylo reálné, ho v nějakém měřítku zmenšit vyrobit. Aby mohli lidi vidět, jak vypadá se všemi ozdobami, které tam už nejsou,“ poznamenává Lukáš Procházka.

Na modelu vysokém přibližně půl metru a dlouhém sedmdesát centimetrů na první pohled upoutá pět velkých prosklených novogotických oken. Na výrobu modelu potřebuje Lukáš Procházka kromě kartonových desek také balzu, smrkové profily, celofán, uhlíková vlákna, lepidla, tmely a mnohé další. „Co se týče stropu, tak tam to jsou čistě smrkové profily a smrková dýha. Ohledně počtu částí musím říct popravdě, že u stropu jsem je jako u jediného dílu počítal, je jich 1600,“ popisuje modelář.

Samotný sál vznikl v rámci poslední přestavby na konci 19. století

Tato fáze přeměny prováděná za Ferdinanda Buquoye v letech 1878- 1882 podle projektu Aloise Mytteise zcela změnila hrad na prostorný zámek ve stylu tehdy módní anglické novogotiky. Dříve nesourodé hradní objekty byly sceleny v jeden komplex. Sál sloužil jako výstavní zbrojnice a obrazárna. Rytířský sál byl ukončen terasou, na které byla později zřízena prosklená zimní zahrada. Před sálem byla upravena i dolní zahrada ve formě malého giardinetta (malá, pravidelně řešená zahrádka) s osazením centrální fontány.

Kdy bude model hotov a kdy by ho mohli návštěvníci Horního hradu vidět? „Doufám, že se mi ho podaří dokončit v horizontu nějakých dvou měsíců, a koncem května nebo června by mohl být k vidění,“ předpokládá Procházka.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio