Hnojník obecný je chuťově vynikající, ale jen dokud je bílý

„Je to dobrá houba s příznivými účinky na lidský organismus. Jen vám nesmí vadit, že vyrostla na hnojeném místě, například kde se pasou husy,“ poznamenává k hnojníku obecnému Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Jsou dva druhy hnojníku, které jsou jedlé – obecný a inkoustový. Na obou si pochutnáte, ale hnojník inkoustový se nesmí konzumovat spolu s alkoholem.

Hnojník inkoustový nekombinujte s alkoholem!

„Několik hodin, nejlépe i do druhého dne, nesmíte hnojník inkoustový zapíjet jakýmkoli alkoholem. Dohromady totiž působí jako antabus používaný při léčbě alkoholismu. Není to smrtelná otrava, ale bylo by vám hodně špatně,“ varuje mykolog.

Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)

Hnojník obecný jezte, pouze dokud je mladý

Hnojník obecný má jiný háček. Je to mohutnější hezká houba s příjemnou vůní, chuťově skvělá, ale s jejím sběrem si musíte pospíšit, než se klobouk rozevře, plodnice se začne rozkládat a celá houba zčerná.

Popis hnojníku obecného

„Ten klobouk je zpočátku vejcovitě válcovitý, možno říci kuželovitý, bílý, na výšku má tak 10 cm. Veliké vláknité šupiny jsou k němu přitisklé a vyskytují se po celém povrchu kromě temene, kde bývá okrový. Třeň je také bílý, 10 až 25 cm vysoký, až 2 cm tlustý, dole rozšířený do kyjovité hlízy, s posunovatelným prstenem. I dužina je v mládí bílá. Později se klobouk zvoncovitě rozevírá a vypadá podobně jako na polovinu rozložený deštník. Okraje se třepí, lupeny začínají růžovět, to se ještě dá jíst. Následně ale inkoustově černají a roztékají se, nazývá se to autolýza. Není to dvakrát vábné a konzumace by už způsobila zdravotní problémy,“ upozorňuje Zdeněk Hájek.

Kde hnojník obecný hledat

Tuhle houbu můžeme nacházet od jara do podzimu v trávě v parcích, zahradách, na rumištích, ale i v listnatých prosvětlených lesích. „Pokud prší, roste. Nejvíc na hnojených místech, od toho je to právě hnojník. Výhodou je, že pro něj nemusíme chodit nikam do hloubi lesa,“ konstatuje předseda plzeňského Mykologického klubu. Záměna s nejedlou houbou podle něj také nehrozí, protože hnojník obecný má charakteristický tvar a v mládí už zmiňovanou bílou barvu.

Účinky na zdraví

„Traduje se, že při pravidelném dlouhodobém užívání hnojník obecný snižuje krevní tlak a upravuje hladinu cukru v krvi. Podporuje trávení a podle čínské medicíny působí i proti rakovině. V Evropě sloužil také k léčbě hemoroidů,“ vyjmenovává přednosti hnojníku ve vztahu k lidskému zdraví předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek.

Pozvánka na výstavu hub
autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio