Hned vedle zámku ve Valticích vyrostla Bylinková zahrada. Je poctou trojici slavných botaniků

7. srpen 2018
Česko – země neznámá

Návštěvníci slavného lichtenštejnského sídla ve Valticích na jižní Moravě mohou při procházce bezprostředním okolím zámku strávit příjemnou chvilku v Bylinkové zahradě. Přehlídkové záhony s nejrůznějšími bylinkami vznikly v místě, kde byl ještě před pár lety zanedbaný kout zámeckého parku a někdejší zahradnictví.

Pěstování bylinek má ve Valticích dlouhou tradici. „Kdysi tady žil vynikající lékárník páter Boccius. A málo se mezi lidmi ví, že tu vyrostli i tři světově známí botanici a přírodopisci -  bratři Bauerové. Jeden z nich namaloval nejstarší australský přírodopis, další byl královským botanikem v zahradách v Kew a třetí profesorem botaniky ve Vídni,“ připomíná valtický kastelán Richard Svoboda.

V tematických záhonech je k vidění na 300 druhů bylin sloužících nejen k léčení, ale třeba také k barvení látek či k dochucování pokrmů. Návštěvníci se zde seznámí i s rostlinami, které byly odedávna považovány za magické, a také zjistí, které rostliny jsou neodolatelným lákadlem pro pestrobarevné motýly. Pro děti je v zahradě připraveno pískoviště s hračkami a množství malých konviček, kterými mohou v parných letních dnech zalévat záhony. 

Pro odpočinek je možné využít posezení s židlemi a stolky anebo lehátka v malém třešňovém sadu. V obchůdku ve skleníku jsou pro zájemce připravené sazenice bylin, bylinné čaje a upomínkové předměty. V zahradě se konají i výtvarné kurzy a kurzy o pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin. 

Na Bylinkovou zahradu navazuje ve Valticích zámecký park, který ale pravda není tak slavný jako ten v nedaleké Lednici. „Určitě ale stojí také za vidění. Lednici samozřejmě nemůže konkurovat už proto, že je upraven v anglickém stylu, není to ten úpravný francouzský lednický park. Park ve Valticích je ale zajímavý už jen tím, že byl kdysi v polovině rozdělen ostnatým drátem železné opony,“ dodává kastelán. 

Podle jeho slov čeká zámecký park v příštích letech rozsáhlá revitalizace, kterou potřebují hlavně tamní komunikace a další infrastruktura. 

 https://www.zamek-valtice.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři