Hlavní slovo má vždy veterinář, zní ze záchranné stanice Drosera. V péči má desítky divokých zvířat

1. prosinec 2022

Záchranná stanice živočichů Drosera se už několik měsíců stará o sraženého vlka z Horní Blatné. Nejen o něm byl rozhovor s členem stanice Vilémem Babičem.

Na kraji krušnohorské obce Bublava stojí nenápadný areál plný ptačích voliér. V oploceném území tam pracuje stanice pro hendikepovaná zvířata Drosera. Ve stanici nachází zázemí poraněná zvířata z volné přírody. Lidé o ní mohli v posledních měsících slyšet hlavně díky případu sraženého vlka.

Těžce zraněného vlka našli v září mezi Horní Blatnou a Potůčky na Karlovarsku houbaři v silničním příkopu, kde ležel několik hodin. Zřejmě ho srazilo auto, řidič ujel a nepomohl mu. Vlk nemohl na zadní nohy a skončil právě v péči záchranné stanice živočichů v Bublavě na Sokolovsku.

Provoz stanice a příjem živočichů je zajištěn celoročně 7 dní v týdnu od 8:00 do 20:00 obsluhou stanice nebo pověřenou osobou. V případě, že najdete raněné zvíře volejte na 606 840 500 nebo 604 794 322. Při nedostupnosti čísla napište SMS.

Vlk podstoupil několik vyšetření a operaci na specializované klinice v Praze a teď se dál uzdravuje. Případ vzbudil v lidech velký zájem. Na transparentní účet poslali přes dva miliony korun na jeho rekonvalescenci. „Solidarita od lidí byla úžasná. Nepočítali jsme s tím, že to bude tak obrovské a až tolik lidí chytne za srdíčko. Doufáme, že peníze budou stačit. Jaká bude dál rekonvalescence, to ani my nevíme,“ říká záchranář Vilém Babič.

Zda existuje šance, že by se Bubla vrátil do přírody, není jisté. „Jde o to, jak se bude dál vyvíjet jeho zranění, jaká bude léčba a jak skončí s těma nohama. Kdyby to vyšlo, vypouštěl by se tam, kde je jeho smečka,“ dodal.

Je vlk pro návštěvníky lesa nebezpečný? „Určitě není nebezpečný pro člověka, pokud není zraněný, nebo mu člověk nechce ublížit. Každé zvíře se raději člověku obloukem vyhne. Určitě tam není, aby člověku ublížil,“ odpověděl Babič.

Vlk ale není jediným divokým zvířetem, o které se Drosera stará. „Každé období je speciální na určité druhy. Teď jsou to ježci, na podzim jich je hodně. V zimě sražená káňata, na jaře mláďata ptáků a lišky.“

Jak vyhodnotíte, kdy zvíře ošetřit? „O jeho osudu rozhoduje veterinář. Převedu to na příběh Bubly. Nelíbilo se nám, že o jeho životě rozhodovali lidé, kteří seděli za stolem a neznali jeho zdravotní stav. Jejich rozhodnutí bylo ho uspat. Pro nás bylo hlavní slovo veterináře. Byl to pan Duchek v Praze, který patří mezi kapacity. Jeho rozhodnutí bylo, že záchrana má šanci a smysl,“ dodal záchranář.

Spustit audio

Související