Hlavní část rekonstrukce historické Moravské ulice v Karlových Varech je u konce. Zbývá upravit okolí barokního kostela

23. červen 2020 12:00

Karlovy Vary dokončily hlavní část rekonstrukce Moravské ulice v historickém centru města.  Město teď ještě připravuje úpravy dlažby v blízkosti kostela sv. Máří Magdaleny, aby byla hotová před začátkem příští lázeňské sezony.

Opravy prudce se svažující ulice trvají více než rok a mají stát okolo 40 milionů. Mají být vzorem i pro další opravy. „Moravská ulice měla být vzorová komunikace, jak se bude postupovat u těch strmých komunikací, které vedou do vnitřního lázeňského centra. Například u Kolmé a Vyšehradské. Ta je ještě strmější. Zatímco Moravská má asi 16 procent klesání, Vyšehradská kolem 24 procent,“ řekl náměstek primátorky Petr Bursík (ODS).

Právě u Moravské ulice si město vyzkoušelo využití příčných drenáží, které odvádějí za deště vodu, která ulicí proudí. Podle Bursíka by u ještě strmějších ulic mohly být drenáže častější nebo širší.

Čtěte také

Město teď ve spolupráci s památkáři a projektanty řeší problém s posledním úsekem Moravské okolo kostela Máří Magdaleny. Tam se vyzvedla původní dlažba a po opravách podkladu se bude pokládat zpět. Podle Bursíka by měla být soutěž na tuto část prací na podzim.

Moravská ulice ústí do lázeňské zóny u Vřídelní kolonády. I tam pokračují práce na odstranění havarijního stavu. Hotový je už podhled nad halou, kde byl původně ikonický vývěr Vřídla. Nyní se čeká na zahájení demolice a stavby nového stropu nad podzemní částí kolonády. Všechny práce chce město dokončit do zahájení příští lázeňské sezony.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio