Hlas Míši Červenkové není kvůli ALS slyšet. Přesto má co říct

29. červen 2020

Povídat si, mluvit spolu, třeba si i zanadávat – zdánlivá maličkost pro každého z nás. Ještě do nedávna i pro Míšu Červenkovou. Zákeřná nemoc ALS (amyotrofická laterální skleróza), která člověka postupně připravuje o sílu svalů, jí ale hlas vzala. Díky rodině i sociálním sítím se ale Míša stále dívá s nadějí dopředu.

„V září loňského roku ještě mluvila. Až od Vánoc jsme si všimli, že se začalo něco dít s řečí. Šla dokonce i k zubaři, kde ji obrousili zuby moudrosti, potom byla u ORL, jestli to nezpůsobuje něco v krku. Byl to šok, člověk si vůbec nepředstavoval, že by mohlo přijít něco takového,“ popsala prvopočátky Míšiny neschopnosti mluvit její sestra Petra.

Míša bývala podle jejích blízkých velmi komunikativní člověk. Na procházkách byla zvyklá si povídat se sousedy, známými i neznámými kolemjdoucími. Teď je vše jinak. „Jak já bych jí to přála, aby si zase mohla s každým zahalekat. Hlavně lidé to neví, že nemůže mluvit, i když jí slyší, myslí si, že je retardovaná. A to vám vezme důstojnost,“ doplnila Petra.

Pomozte Míše upravit domov tak, aby v něm mohla být i po tom, co jí nemoc upoutá na vozík. Pomoc využije i na pořízení rehabilitačních pomůcek.

Číslo transparentního účtu je: 234 742 533/0600

A tak se rodina Míši musela naučit odezírat. „My jsme se to naučili docela brzy, protože ji známe od malička a víme, jakým stylem mluví. Známe výrazy, i co ukazuje máváním rukou. Já a Petra jsme s Míšou dost, ale prostřední dcera, která Míšu tolik nevidí, ta už jí nerozumí,“ okomentovala maminka Marie.

Mobily a sociální sítě pomáhají

Naštěstí ale existují moderní technologie, díky kterým se dá alespoň napsat SMS zpráva nebo e-mail. Udržet kontakt s okolím pomáhají i sociální sítě. „Dříve jsem to odsuzovala, že se u toho nasedí a tak, ale jí to hodně pomáhá. Když mi Míša napíše zprávu, tak to mám, jakoby mi to říkala. Kdybychom mobily neměli, nevím, co bychom dělali. Teď to opravdu oceňuji,“ řekla maminka Marie.

Míša má nejen ve svých blízkých obrovskou podporu. Vždy jí pomůžou, aby mohla žít, co nejlepší život. Na fotografii Míša Červenková (uprostřed), spolu s maminkou Marií a sestrou Petrou

Bohužel nemoc neochromuje jen hlas, složité je i jíst a pít. Když totiž nefunguje jazyk, hrozí, že se udusíte nebo utopíte. „Člověk si vůbec neuvědomuje, co vše dělá jazykem. Když ho najednou vyřadíte, nejde nic,“ doplnila Petra.

Nemoc zasáhla do života celé Míšiny rodiny včetně jejích dvou dětí, na které samozřejmě nastalá situace velmi dolehla a není to pro ně jednoduché. Přesto má Míša ve všech obrovskou podporu. Její blízcí ji vždy podpoří a pomůžou, aby mohla žít, co nejlepší život.

Všem, kteří bojují s podobnou diagnózou, by Míša chtěla vzkázat, že když už se nemoc objeví, měli by svůj osud vzít tak, jak přijde. Vyrovnat se s potížemi, a přesto nezapomínat žít kvalitně tak, jak je to jen možné.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio