Hladina vody Boleváku pořád klesá. Je nejníže za 17 let

11. srpen 2022 11:31, aktualizováno

Dosud nejnižší hladina byla naměřena na Velkém boleveckém rybníku v Plzni. Může za to tropické počasí posledních dnů s letošním nedostatkem srážek. Vody v rybniční soustavě ale ubývá dlouhodobě.

Hladiny Šídlováku, Kameňáku nebo Třemošenského rybníku klesly za poslední měsíce a zejména pak za poslední týdny o desítky centimetrů. Voda dál ubývá i v největší vodní ploše v celé rybniční soustavě, tedy ve Velkém Boleveckém rybníku. Jeho hladina je teď na svém minimu od začátku měření.

„Teď je to 1,30 m. Od normální hladiny je to nejnižší stav od roku 2005,“ uvedl vedoucí oddělení vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar. Vyhlídky však nejsou příliš veselé. Očekává se, že voda v rybníce bude dál klesat.

Za den se může odpařit až centimetr vody

Důležitou roli při napájení boleveckých rybníků má Bolevecký potok. Ten je nyní na suchu. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase může za pokles hladiny vody právě současné horké počasí. Za horkého dne se může odpařit až jeden centimetr denně. „Aktuálně nám hladina za týden klesne o 4 centimetry,“ doplnil. Hladina neklesá tolik, protože je rybník napojen na podzemní vodu.

Voda v Boleváku ubývá dlouhodobě. Před několika lety se po poklesu hladiny vynořil z vody ostrůvek. Na některých místech dokonce plavci kopou nohama o dno. Dostatek vody má Velkému Boleveckému rybníku zajistit nový projekt – čerpání přečištěné vody potrubím z Berounky. To by mělo začít v září a potrvá několik let.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio