Hladina Hracholusek klesá denně až o 5 centimetrů. Na vině je horko a sucho

18. srpen 2022 11:47, aktualizováno

Historicky nejméně vody přitéká teď do vodní nádrže Hracholusky. Aby bylo možné zachovat pod přehradou minimální průtok řeky, odtéká nyní z přehrady více vody, než do ní přitéká. Hladina nádrže tak klesá o centimetry denně.

Nižší hladina vody byla v přehradě Hracholusky jen v srpnu 1998. Denně teď hladina nádrže klesne o 4 až 5 centimetrů. Může za to horké a suché počasí, které se podepsalo na přítocích do přehrady. Úterský potok úplně vyschnul a řekou Mže přitéká nejméně vody od začátku měření v roce 1931.

Hracholusky teď plní své základní funkce. Vodohospodáři takzvaně nadlepšují průtok Mže pod přehradou, aby továrny a další odběratelé měli dostatek vody. Kvůli klesající hladině přehrady musel ale třeba zkrátit své jízdy výletní parník. Břehy nádrže jsou obnaženy a ukazují se dokonce pařezy dlouho schované pod hladinou vody.

Hracholusky zachraňují život pod přehradou

„Jedním z nejdůležitějších účelů vodní nádrže Hracholusky je zajištění tzv. minimálního zůstatkového průtoku v toku Mže pod hrází. Zůstatkový průtok tvoří součet všech povolených průmyslových a zemědělských odběrů,“ sdělil Petr Vicenda z Povodí Vltavy. K tomu všemu ale musí ve Mži zůstat nějaká voda. Z nádrže nyní odtéká více vody, než do ní přitéká. Klesá tak hladina v nádrži. Standardní hladina v Hracholuskách bývá v polovině srpna o dva metry výš, než je nyní.

Na některých místech nádrže je voda už zcela zelená od sinic. V kempu Radost se ale lidé stále koupou. Podle posledních zveřejněných rozborů Krajské hygienické stanice ze začátku srpna je voda na Radosti a u hráze ke koupání nevhodná.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio