Historický seminář Karla Nejdla vstupuje do své čtvrté dekády

23. listopad 2022

Klub přátel Karlových Varů pořádá letos již 31. ročník Historického semináře Karla Nejdla. Seminář se koná jako vzpomínka na významného regionálního badatele, velkého karlovarského patriota a ochránce karlovarských památek Karla Nejdla.

Karlovarský klub chce tímto počinem také demonstrovat, že vlastivědné bádání není jen věcí profesionálů. Proto mezi přispěvateli najdete i řadu ryzích amatérů.

Na semináři zazní celkem osmnáct přednášek. Délka trvání jednotlivých referátů je 15 minut, texty v nezkrácené podobě pak bude obsahovat sborník, který vyjde v příštím roce.

Seminář je jako vždy přístupný zdarma široké veřejnosti. Koná se v neděli 27. listopadu d 9 do 17 hodin v prostorách společenského sálu Alžbětiných lázní v Karlových Varech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.