Historická střelnice nedaleko Chebu prochází největší přestavbou za 180 let

1. listopad 2019 09:35

Území na česko-bavorské hranici v blízkosti Chebu má za sebou pohnutou historii. Po válce z regionu odešli původní obyvatelé a z lesů na česko-německém pomezí se stalo nepřístupné hraniční pásmo. Právě tady, v blízkosti někdejší železné opony, leží střelnice z druhé poloviny 19. století. Místní střelecký klub ji teď přestavuje.

Aktuálně tady členové klubu kopou výkop pro položení kabelu zabezpečovacího systému. Není to však jediná práce, která se tady dělá. „Město Cheb jako majitel pozemku zatím provedl odvodnění, takže z blátivé louky je už skutečně střelnice. Svépomocí jsme postavili plot, což nebylo úplně snadné, protože je to 400 metrů plotu se 196 sloupky,“ popsal Tomáš Kožený, předseda střeleckého klubu AVZO Cheb.

Stojíme na místě, odkud střelci střílí na cíl, před námi jsou pneumatiky, je zde i gumová podložka. „Ano, právě stojíme na čáře, odkud se střílí na 100 metrů z pušky. Tato plocha už doznala velkých změn, je už srovnaná. To, co teď vylepšujeme a co doplňujeme, jsou nezbytné a důležité věci, související s komfortem a bezpečností,“ sdělil předseda klubu.

Podle Tomáše Koženého bude součástí přestavby i nový kamerový systém pro monitorování areálu. „Nechceme, aby se nám tady něco ztratilo, proto zde vybudujeme i kamerový systém, který bude sledovat celou střelnici.“ V současnosti zde nejsou žádné sítě. „Pokud jde o elektřinu, s tou si prostě musíme poradit sami. Za podpory evropských fondů budujeme větrnou a solární elektrárnu, doplnil Kožený“.

Opravy, které na střelnici probíhají, jsou největší za posledních 180 let existence střelnice. „Ano, bezesporu jsou to ty největší úpravy. Hlavní úpravy se týkají již zmíněného odvodnění střelnice, dokonce je na některých mapách značen v bočním valu pramen vody. Tento val je sto let starý, kryl dokonce malou železniční stanici, která byla za ním, protože tato střelnice byla vždy vojenská. Trať měla délku 500 metrů a vojáci zde měli úzkorozchodnou kolejovou dráhu, po které vozili z jedné strany střelnice na druhý materiál. Dodnes tam najdeme jejich pozůstatky,“ připomněl zdejší zajímavost Tomáš Kožený.

Pro zájemce o trénink střelby bude otevřeno také zázemí. Plánované úpravy budou hotové koncem letošního roku.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio