Herec David Beneš míří na Everest. V roli Malloryho, Hillaryho a Messnera

11. listopad 2022 08:20

Západočeské divadlo v Chebu uvede dnes večer ve Studiu d v premiéře one man show Everest. Hlavním a jediným hrdinou bude autor představení, herec David Beneš.

„Zajímaly mě odpovědi na otázky, co k tomu lidi vede, že chtějí dobýt severní a jižní pól, místa, kde by nikdo nepřežil. Přesto chtějí dosáhnout vrcholu. Chtěl jsem do inscenace promítnout i lásku k horám, které mám rád. Taky mě zajímalo, jací byli první průkopníci, kteří k vrcholu Everestu mířili," konstatoval autor.

Ten prostřednictvím fiktivní přednášky a oživlých vzpomínek přiblíží osudy  tří legendárních horolezců. Divákům představí George Malloryho, který na nejvyšší horu světa zamířil po 1. světové válce,  dále Edmunda Hillaryho a Reinholda Messnera.

David Beneš bude na jevišti po celých 65 minut sám, pouze s drobnou výpomocí Petra Bařiny v roli pořadatele. Režie se ujala dramaturgyně Martina Pokorná, o scénu a výběr kostýmů se postarala výtvarnice Markéta Fléglová.

„Trojice Beneš, Pokorná, Fléglová pak spolupracovala při tvorbě koláží, jejichž projekce dotvářejí atmosféru, vysvětlují některé historické souvislosti a místy i vtipně odlehčují a glosují," informovala Eliška Huber Malíková ze Západočeského divadla v Chebu. Hudbu inspirovanou tradičními tibetskými nástroji složil Jiří Švec.

Premiéry inscenace Everest jsou hned dvě: 11. a 12. listopadu v 19 hodin ve Studiu d. Nejbližší reprízy jsou na programu 15., 16. a 23. listopadu a 1. a 2. prosince, vždy v 19 hodin. Příští rok pak bude Everest součástí mezinárodní přehlídky Divadlo jednoho herce, které Západočeské divadlo v Chebu pořádá.

Spustit audio