Havárii autobusu jsme slyšeli v přímém přenosu, říká Karel Hart, který přišel u Nažidel o syna

Havárie autobusu u osady Nažidla na Českokrumlovsku patří mezi nejtragičtější události novodobé české historie. Při návratu z lyžařského zájezdu přišlo 8. března 2003 o život sedmnáct lidí, další tři zemřeli později. V autobuse cestovali hlavně členové plaveckého oddílu Slovan z Karlových Varů.

Někteří pozůstalí se na místo nehody pravidelně vrací. „Jezdíme tam. Je to pietní vzpomínka, všichni by se tam měli trochu zamyslet nad svým životem a tím, že my jsme tak křehký článek a žijeme jen jednou,“ říká Karel Hart, který u Nažidel přišel o syna Viktora.

Večer 8. března 2003 u osady Nažidla v jižních Čechách vylétl patrový autobus ve vysoké rychlosti ze silnice a převrátil se. Na místě zemřelo 17 lidí, další dva v nemocnici a poslední podlehl následkům poranění o dva roky později. Mnozí přeživší cestující mají trvalé následky.

O havárii se přitom rodiče dozvěděli tím nejhorším způsobem. „My jsme věděli, kdy autobus odjíždí z Rakouska, netušili jsme, kdo bude sedět za volantem. Moje manželka mluvila v ten čas se synem přes mobil a celou tu tragédii, převracení autobusu, nárazy a podobně, slyšela v telefonu. My to měli v přímém přenosu,“ vzpomíná Karel Hart.

Mrtví a zranění, rozbitý autobus, všude trosky. Pohled na následky havárie tehdy otřásl i profesionálními záchranáři. Karel Hart patří mezi málo pozůstalých, kteří o tragické události dokáží nahlas hovořit. „Rodiče mají děti, aby další generace měla z čeho žít, na co navazovat. To je ta největší tragédie, když ztratíte to nejcennější, potomka, kterého jste milovali,“ poznamenává.

Karel Hart při vyšetřování usiloval o potrestání řidiče autobusu. Toho posléze soud poslal do vězení za obecné ohrožení na osm let. Výši trestu Karel Hart s odstupem času komentovat nechce. Říká, že jemu ani dalším pozůstalým to ztracené členy rodiny nevrátí.

„Já se domnívám, že tato nehoda byla největší tragickou událostí novodobé České republiky. Zasáhla neuvěřitelný počet lidí. Tím, že tam bylo 53 cestujících včetně dvou řidičů, dvacet mrtvých, mají trauma desítky a desítky lidí, příbuzní i známí. To mělo tak široký rozsah, že bychom si to měli připomínat,“ uzavírá.

autor: Zdeněk Trnka
Spustit audio

Související