Hauswaldská kaple měla krutý osud. V 50. letech ji vojáci vyhodili do povětří

16. duben 2023

Hauswaldská kaple, která stávala nedaleko Srní pod Kostelní Horou, má za sebou smutný osud. Přesto, že jedná o velmi zajímavé místo, které oplývá silnou energií, byla vojáky v roce 1958 vyhozena do povětří. Naštěstí přišel listopad 1989 a následně lidé, kteří tomuto místu vdechli nový život.

Hauswaldská kaple

Hauswadská kaple byla odedávna magickým místem. Zdejší pramenící voda je prý léčivá a sám Karel Klostermann v jedné ze svých povídek psal, že se zde odehrálo více zázraků než v Lurdech. Však se Hauswaldské kapli také říká Šumavské Lurdy. Po několikrát přestavované kapli, první byla postavená v roce 1820, ale v 50. letech zbyly ruiny. Stavba byla zničena v roce 1957 československou armádou při budování vojenského prostoru. Po roce 1989 začal oživovat památné místo Václav Sklenář, předseda spolku Karel Klostermann – spisovatel Šumavy.

„Když už bylo po revoluci a mohlo se k Hauswaldské kapli, tak jsme vytvořili se spolkem projekt a díky Národnímu parku Šumava jsme vybudovali tohle místo. Nikdo si ani nepředstavoval, že se stane natolik známým, že tam budou opět proudit davy lidí a očekávat zázraky. Toto místo je svým způsobem tajuplné, ale přitahuje lidi, je to místo v lese, že by si člověk řekl, proč tam ty lidi chodí, co je tam táhne, ale je to hezká vycházka, takže proč se tam nepodívat.“

Hauswaldská kaple

Opraveny tak byly základy kaple, které vytváří její původní půdorys. K nim je do volného prostoru přivedena voda z pramene, ona zázračná voda, která zde hraje hlavní roli a to v ručně tesaných vantrokách, které jsou uloženy na 59 bludných kamenech, představujících korálky na růženci. Voda dopadá na poslední kámen – skleněný blok s otiskem spojených dlaní člověka. Tuto skulpturu vytvořila sochařka Vladěna Tesařová. Tomu všemu přitom předcházela jedna zásadní věc – obnovení vyhlášené Srnské poutě.

„Karel Klostermann popisoval slávu Srnské poutě - jak sem přijížděli příbuzní, známí a jak až do té první zatáčky byly stánky. Jenže poutě se tu vůbec už nedržely. Já měl ale přátele v Německu a ti mi říkali, pojďme společně zase žít, jako sousedé. Tak mi nabídli, že bychom se mohli vidět. Jenže jsem nevěděl, při jaké příležitosti by to mohlo být. Bývalý starosta z RiedelHütte mi řekl, že máme vyhlášené Srnské poutě a to byl tak dobrý nápad, že jsme začali s jejich novou tradicí. Začátky byly jen o pár stáncích, sloužila se mše. Němci přijeli s jedním autobusem a byli spokojeni. A tak v roce 1990 začala nová tradice, která trvá dodnes.

Hauswaldská kaple tak žije dál. Díky takovým lidem, jako je Václav Sklenář navíc spojuje lidi, vytváří jim dobrou náladu a díky tomu se dá říci, že opět léčí. Na Hauswaldskou kapli se přitom můžete vypravit kdykoli. Doporučuji třeba na začátku května, kdy tu každoročně probíhá otevírání pramene.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.