Hasiči zasahují u požáru lesa na Kraslicku. S hašením pomáhal také vrtulník

4. červen 2023 16:45

V okolí Bublavy na Sokolovsku hoří od nedělního odpoledne les, hasičům se už podařilo dostat pod kontrolu plamenné hoření.

Aktualizace (5. 6.): Celou noc probíhala kontrola místa požáru lesa u Bublavy, několikrát hasiči našli v hrabance skryté ohnisko, které důkladně prolili vodou. Po páté hodině ráno pak celý prostor zkontroloval dron s termokamerou, nebyla nikde naměřena zvýšená teplota. Kontroly budou pokračovat i v průběhu dnešního dne. Na místě je ponecháno stále hadicové vedení pro případ, že by bylo potřeba opět obnovit hasební práce.

Hasiči v neděli 4. 6. vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a s hašením jim pomáhali i kolegové z Německa. Ze vzduchu oheň pomáhal hasit policejní vrtulník, který byl po 19. hodině odvolán.

Mezi Bublavou a Kraslicemi zasáhl požár les asi na ploše dvou hektarů. Zásah komplikoval nepřístupný terén i skutečnost, že vlivem větru se oheň šířil. „Plamenné hoření jsme zlikvidovali, ale teď musíme na celé ploše ještě prolít hrabanku vodou a zabránit případnému šíření požáru právě hrabankou,“ řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal s tím, že hasiči na místě zůstanou i přes noc.

Hasiči na západě Čech zasahovali o víkendu už u několika požárů lesních porostů. V Karlovarském kraji to podle Kasala nebyly velké požáry. Vzhledem k velkému půdnímu suchu a očekávanému převážně slunečnému počasí beze srážek vydal Český hydrometeorologický ústav už minulý týden výstrahu na nebezpečí vzniku požárů pro západní, střední a severní Čechy.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio