Hasiči zachránili majetek za více než 70 milionů korun

19. květen 2014

Požáry, dopravní nehody či technické havárie. To jsou nejčastější příčiny výjezdů hasičů v Karlovarském kraji v loňském roce. Hasiči zasahovali u 3 815 událostí, při nichž vznikla škoda za 44 milionů korun. Majetek za 70 milionů korun se při požárech podařilo zachránit.

„Chtěl bych vyzdvihnout obětavou práci hasičů, kteří si zaslouží naše ocenění a ohodnocení,“ uvedl hejtman Josef Novotný. Hasiči loni zasahovali u 679 požárů, při kterých dva lidé zemřeli, a 35 bylo zraněno. Dalších 11 se podařilo zachránit a 533 včas evakuovat.

„Také pomáhali u 549 dopravních nehod, ve 238 případech úniku chemických látek a u více než dvou tisíc technických havárií. Podle statistik řešili i 301 planých poplachů, což je poměrně velké číslo“ dodal Josef Novotný s tím, že by rozhodně nemělo docházet ke zneužívání tísňové linky.

V rámci prevence hasiči kontrolovali deset tržnic, kde provedli 286 kontrol. Objevili 338 nedostatků, za které uložili pokuty ve výši 130 tisíc korun. Karlovarský kraj přispěl hasičům ze svého rozpočtu na činnost částkou 2,8 miliónu korun.

„Další dva milióny korun jsme poskytli jako příspěvek na pořízení dvou nových hasičských vozů dobrovolným hasičům. Přispíváme jim i na vybavení a pořádání akcí pro děti. Další řádově stovky tisíc korun ročně dáváme na vybavení a pořádání akcí pro děti ve prospěch dobrovolných hasičů,“ uzavřel Josef Novotný.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio