Hasiči v Karlovarském kraji rozšiřují sbor. Najít vhodné uchazeče je rok od roku těžší

7. říjen 2021 10:15

Běh, posilování, anebo speciální dovednostní disciplíny – tak vypadají vstupní testy pro zájemce o náročnou profesi člena hasičského záchranného sboru. Část přijímacího řízení pro mladé záchranáře se odehrála v Karlových Varech.

Hasiči v Karlovarském kraji začali s postupným rozšiřováním svého sboru. Posílit chtějí zejména pobočné základny v Toužimi anebo v Aši. Na nové hasiče čeká před nástupem do náročného zaměstnání poměrně složité přijímací řízení. Jeho součástí je i prověrka fyzické zdatnosti.

„Na stanici přišlo devět uchazečů o pozici výjezdového hasiče. Jejich úkolem je prokázat fyzickou způsobilost,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Zájemci o práci hasiče musí uběhnout dva kilometry za 8 minut 40 sekund. Přesunuli se také do tělocvičny, kde absolvovali silové cviky.

Součástí fyzických testů jsou také práce na věži nebo v podzemí, kde musí uchazeči prokázat svou šikovnost. S nasazenou výstrojí, maskou a zatmavenými brýlemi se musí zorientovat v neznámém prostředí s nastraženými překážkami.

„Následuje poměrně složité psychologické vyšetření. Dalším krokem je velice důkladná lékařská prohlídka, aby se vyloučily především chronické nemoci, které by bránily službě,“ popsal přijímací řízení Kasal. Hledání zdatných mužů pro povolání hasiče je podle něj rok od roku těžší.

Sbor chce posílit stav svých poboček v Kraslicích, Aši a v Toužimi. Jako první přijde na řadu základna v Aši, postupně se objeví noví záchranáři i na dalších dvou místech. 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio