Hasiči rozvezli sady pro testování ve školách v Karlovarském kraji

18. listopad 2021 12:05

Hasiči Karlovarského kraje ve čtvrtek rozvezli z centrálního skladu v Karlových Varech testy určené pro pondělní plošné testování žáků základních a středních škol. Podobně jako při předchozích kolech testování testy převážejí do obcí s rozšířenou působností.

„Celkem šlo o 30.500 testů. Stačila nám k tomu tři auta, v baleních je velký počet testů. Distribuci do jednotlivých obcí a škol pak už zajistí obce s rozšířenou působností po dohodě se starosty obcí. Někde si pro něj zajedou starostové, ředitelé škol, někde mohou využít třeba dobrovolné hasiče,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

V Karlovarském kraji se zatím ve školách testovalo jen na počátku školního roku. Od té doby kraj nesplňoval podmínky pro testování ve školách, protože výskyt nákazy koronavirem v tomto regionu patří mezi kraji k nejnižším.

V pondělí 22. a následně 29. listopadu ale už vláda nařídila plošné testování ve všech krajích. Testování se nebude týkat jen očkovaných dětí a studentů. Hasiči v Karlovarském kraji pomáhají v současné domě i hygienikům s kontaktováním lidí.

„Tento týden se zaučovali a od příštího týdne by už měli pod dohledem pomáhat s telefonováním. Nejde přímo o trasování, ale kontaktování indikovaných případů,“ řekl Kasal. Původně měli hasiči poskytnout osm lidí, nakonec jich zřejmě bude 16, aby se mohli střídat.

Karlovarský kraj má zatím sedmidenní počet nakažených pod 300 na 100.000 obyvatel, v celém Česku je to aktuálně 819 případů. I v Karlovarském kraji ale nakažených rychle přibývá. Jen za pondělí se potvrdilo 94 případů, v úterý už 238 případů a ve středu, kdy byl státní svátek, to bylo 152 případů. I přes svátek jde o vyšší číslo než minulý týden.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio