Hasiči likvidovali požár u přehrady Březová i ve vojenském prostoru Hradiště

18. srpen 2022 00:05

Hasiči likvidovali od středečního odpoledne požár lesa nad přehradou Březová u Karlových Varů. Oheň zasáhl plochu asi 200 krát 300 metrů.

Na místo vyjelo asi osm jednotek hasičů. Během několika hodin se jim podařilo požár lokalizovat a zabránit dalšímu šíření.

Další požár se vznítil ve večerních hodinách ve vojenském prostoru Hradiště. Hořela tam tráva na třech hektarech. Plameny se nacházely v místě dopadu cvičných střel. Hasiči kvůli bezpečnosti hasili oheň po vnějším obvodu.

Jak řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal, vstup do prostoru požáru měli hasiči omezený. Nebylo to bezpečné, dodal.

Pomáhal i vrtulník s takzvaným bambivakem

„Do prostoru požáru nemohli hasiči vstoupit z důvodu možné nevybuchlé munice. Na místo byl tak vyžádán vrtulník, další zásah je možný pouze ze zpevněných cest podél místa požáru," uvedl Kasal.

Vzhledem k tomu, že jde o vojenský prostor bez obytných budov nebo infrastruktury, hasiči především hlídali, aby se požár dále nešířil. Přesto byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Podle mluvčího to znamená hlavně vyšší stupeň velení a koordinace zasahujících jednotek.

„Na místo byly povolány jednotky z Karlovarského a Ústeckého kraje, asi deset jednotek," dodal Martin Kasal. Z toho vyplývá, že na místě bylo několik desítek hasičů. Oheň se podařilo uhasit po 21. hodině.

V Karlovarském kraji panuje už několik měsíců sucho. V posledních dnech ho ještě zesílilo horké počasí s teplotami okolo 30 stupňů Celsia. Na nebezpečí vzniku požárů upozorňuje i varování Českého hydrometeorologického ústavu.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio