Hasiči cvičili, jak si poradit s požárem střechy loketského hradu

28. listopad 2013

Simulovaný požár střechy středověkého hradu v Lokti na Sokolovsku likvidovalo ve středu v podvečer šest jednotek hasičů. Hlavním cílem cvičení bylo zjistit, zda hasiči dokážou dostat hadicemi vodu z řeky až na hrad.

Celkem museli hasiči použít patnáct dvacetimetrových hadic a překonat převýšení 60 metrů. Požár střechy pak hasili z výškové techniky. Právě použití žebříků a především možnost jejich bezpečného ustavení u hradu bylo druhým úkolem tohoto cvičení.

Povolané jednotky byly rozděleny do dvou úseků. První zajišťoval dálkovou dopravu vody, druhý pak samotné hašení. Dostat potřebné množství vody mělo zajistit čerpací stanoviště u řeky Ohře. Ta ale protéká pod hradem šest desítek metrů hluboko.

Hasiči museli pro každé stanoviště pro hašení, tedy pro automobilové žebříky natáhnout po patnácti hadicích, po cestě pak dvě cisterny zajišťovaly přečerpání dál tak, aby i u hradu byl dostatečný tlak v hadicích a hašení mohlo být účinné.

Druhý cíl, tedy bezpečné a rovněž účinné postavení automobilových žebříků, se rovněž podařilo, z obou míst bylo možné hasit větší část střechy hradu. Protože teploty již klesaly pod bod mrazu, hasiči vodu nestříkali přímo na střechu hradu, aby ji nepoškodili.

Komplikací pro případný zásah v prostorách loketského hradu tak zůstává špatná manipulace požárními automobily v úzkých uličkách u hradu.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio