Hasiči bojovali s velkým požárem na ostrově Čiovo

31. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Dalmácii opět hoří. Velký požár ohrožoval ostrov Čiovo nedaleko Trogiru. Místní hasiči nasadili veškerou techniku, na pomoc povolali několik speciálních letadel, včetně helikoptér upravených pro hašení. Oheň se ale dlouho nedařilo lokalizovat.

Požár se dokonce několikrát rozhořel znovu. Úřady proto zvažovaly evakuaci některých částí ostrova. Podle aktuálních zpráv se situace lepší, hasiči by mohli mít oheň u Trogiru do večera pod kontrolou.

Tragická bilance posledního prázdninového víkendu na chorvatských silnicích pokračuje. Policie hlásí šest mrtvých. Na vině je většinou rychlá jízda a nedodržování předpisů. Řada Chorvatů si totiž myslí, že rychlost je při cestování autem to nejdůležitější. Na bezpečnost místní také zapomínají, všimněte si schválně, kolik zdejších řidičů používá bezpečnostní pásy.

Také u moře zítra začíná škola. Místním se to ale moc nelíbí. Byli zvyklí, že u Jadranu začínala škola později, zpravidla druhý zářijový týden. Teď je tomu ale jinak, nový školní rok začíná bez výjimky po celém Chorvatsku 1. září. A proč mají rodiny žijící na pobřeží výhrady? Zpravidla proto, že se musejí dřív vrátit domů. Znamená to, že zavřou apartmány a tím pádem pro letošek ukončí turistickou sezónu.

Koupání v Dubrovníku může být nebezpečné. Stále víc turistů si stěžuje na špínu a odpadky. Největším problémem jsou střepy po nočních plážových párty a použité injekční stříkačky, které narkomani zahazují mezi kameny.

Město se snaží problém vyřešit, ale zatím si moc rady neví. Najalo alespoň jednoho streetworkra, který by měl použité stříkačky od drogově závislých sbírat. Mimochodem, pláže v Dubrovníku si letos v chorvatských žebříčcích výrazně pohoršily. Od hodnotitelů dostaly hned tři velká mínus.

Kurzy a ceny

Jedno euro vyměníte za sedm kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 41 lip. Natural 95, v Chorvatsku eurosuper, stojí osm kun a 93 lip, nafta pak devět kun. LPG pořídíte za tři kuny a 35 lip.

Doprava

Na cestách od moře je středně silný provoz, jadranská magistrála i istrijský ypsilon situaci zvládají. Kolony nejsou ani před tunely Svety Rok a Mala Kapela na dálnici Split - Záhřeb. S frontami počítejte u většiny mýtnic, nejdelší je teď před Záhřebem. Měří asi pět kilometrů. Na hranicích se Slovinskem počítejte se zdržením. Nejdále se čeká na přechodu Macelj - kolem půl hodiny.

Od zítřka si dávejte na chorvatských silnicích velký pozor na děti. Po prázdninách se vracejí do školy. Policisté a jejich pomocníci v bílých uniformách budou na většině nebezpečných míst a zaměří se na dodržování rychlosti.

Počasí

Září přivítáme v Chorvatsku sluníčkem, místy bude polojasno. Ranní teploty 18 až 23, odpolední vystoupí na 27 až 32 stupňů. Vát bude slabý jihozápadní vítr.

Jachtaře čeká proměnlivý vítr do 16 uzlů. Moře mezi jedničkou a dvojkou, na středním a jižním Jadranu trojka. Viditelnost do 20 kilometrů. Sledujte prosím aktuální meteorologická hlášení.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu