Hana Heřmánková: Na stará kolena jsem se zbláznila a začala studovat na vysoké škole

8. červenec 2020

Hana Heřmánková je populární a úspěšná žena mnoha profesí a zájmů. Byla oblíbenou televizní hlasatelkou, dokonce naší nejmladší. Mnoho let je také divadelní manažerkou Divadla Bez zábradlí, které založil její manžel Karel Heřmánek. A poté, co spolu vychovali tři syny, začala v pokročilém věku studovat na vysoké škole politologii. V divadle ji můžete vidět i jako herečku a ve volném čase se zabývá historií.

Hana Heřmánková se stala naší nejmladší televizní hlasatelkou v době, kdy měla teprve před maturitou. Smutno po mikrofonu a kameře jí ale není. „Smutno je mi jenom po těch letech, které jsou nenávratně pryč, ale tak to bohužel máme všichni. Já jsem začínala v televizi jako úplně nejmladší hlasatelka, končila jsem právě gymnázium. Bylo to mé mládí, ty nejhezčí roky a po nich se mi samozřejmě stýská. Ta práce byla opravdu skvělá, ale nedovedu si představovat, že bych ještě teď, v mém věku, seděla ve studiu a ‚nastavovala zrcadlo‘.“

Divadlo Bez zábradlí

Divadlo Bez zábradlí, které sídlí v pražském Paláci Adria, založil herec Karel Heřmánek před třiceti lety a jeho manželka Hana se stala manažerkou divadla. Skloubit tuto práci s výchovou jejich tří synů nebylo snadné, ale manželé se naštěstí dobře doplňují: „Někdy slýcháme, že jsme vlastně Divadlo U Heřmánků. S manželem nám to ale funguje dobře a vzájemně se doplňujeme. Já totiž, na rozdíl od Karla, nejsem výbušný typ, ale spíše empatický. Karel je více energický a umí si věci prosadit, já jsem zase ženská s velkým Ž, takže na mou pravdu často dojde. Samozřejmě, že to selanka u nás vždycky není, ale máme se rádi a můžeme si věřit. Když si někdo z nás stojí za svým, tak je to v dobrém i zlém, jak jsme si kdysi dávno slíbili.“

Letní hraní a nová hra Cikáni jdou do nebe

Poprvé, po třiceti letech existence, vyráží letos Divadlo Bez zábradlí na letní divadelní scény. Tour s názvem Letní hraní navštíví Zámek Chyše, Biskupský dvůr v Brně, zámek Slavkov u Brna, amfiteátr Mikulov a Nádvoří GASK v Kutné Hoře. Scény jsou domluvené, program je připravený, ale přesto má Hana Heřmánková trochu obavy. „Jít do divadla ven je zase jiný zážitek, já na taková představení sama moc ráda chodím, ale jako organizátor se toho trochu bojím, i když jsme myslím vybrali exkluzivní místa, jsou to opravdová divadla v přírodě. Na rozdíl od zájezdových představení si totiž všechno platíme sami a tak teď budu hlídat i počasí. Věřím ale, že diváci přijdou, a vlastně už se na to těším,“ popisuje své pocity Hana Heřmánková.

Součástí programu Letního hraní budou již legendární hry Divadla Bez zábradlí, jako jsou například Blbec k večeři nebo nejoblíbenější hra Hany Heřmánkové Garderobiér, ale také úplná novinka z repertoáru divadla. Návštěvníci Letního hraní totiž na některých scénách uvidí předpremiéru muzikálu Cikáni jdou do nebe v režii Radka Balaše, který bude mít oficiální premiéru až v září.

Pracovní program Hany Heřmánkové je neuvěřitelně nabitý, ale i při něm si nachází čas na své koníčky. Jedním z nich je například historie, dokonce kvůli ní začala studovat vysokou školu: „Na stará kolena jsem se zbláznila a přihlásila se na vysokou. Třesu se před zkouškami se spolužáky, kteří jsou ve věku mého syna,“ směje se Hana Heřmánková. A pokud vás zajímá, která část naší historie zajímá Hanu Heřmánkovou nejvíce, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio