Haly poblíž Rudé věže smrti budou vyšší. Lidem se záměr nelíbí

11. červen 2021 15:35

Společnost Pannatoni požádala o změnu územního plánu na ploše průmyslové zóny v Ostrově u Karlových Varů. Plánované logistické haly chce postavit vyšší, než původně předpokládala. Záměr má ale své kritiky.

Několik hodin ve čtvrtek lidé diskutovali v zasedací síni městského úřadu v Ostrově u Karlových Varů. Odehrávalo se tam veřejné projednání chystané změny územního plánu v areálu bývalého závodu Škoda. Lidem se projekt nelíbí nejen proto, že bude stát v blízkosti památky Rudé věže smrti, ale také proto, že jednu z nových hal chce investor postavit o osm metrů vyšší, než plánoval.

Kvůli změně výšky haly požádala investorská firma Pannatoni o změnu územního plánu. Na veřejné projednání dokumentu přišlo několik desítek lidí a odpůrci záměru dali své negativní stanovisko najevo. Diskutující vyčítali spolupráci s investorem i přítomným zastupitelům.

Proč je nutné průmyslové haly zvyšovat, vysvětlil zástupce společnosti Panattoni Pavel Sovička: „Změna územního plánu se týká zvýšení povolené haly v daném území. Nám to umožní vytvořit podmínky pro sofistikované provozy, které využívají automatizaci, robotizaci a nevejdou se do haly podle původního plánu. To je to, co je pro nás důležité.“

O záměru předběžně investor jednal i se zastupiteli města

Firma Pannatoni má k výstavbě průmyslových hal platné stavební povolení. O případném zvýšení jednoho z objektů předběžně jednala i ostrovskými zastupiteli. „Celkem nedávno proběhlo veřejné jednání zastupitelstva, kde firma Pannatoni prezentovala podrobněji svůj záměr a ujišťovala nás, že vyšší hala umožní modernější technologie, ty přinesou kvalifikovanější pracovní místa,“ řekl místostarosta Marek Poledníček z KDU-ČSL.

Lidé v Ostrově se v souvislosti se zvyšováním haly obávají většího kamionového provozu i příchodu agenturních pracovníků. Za emocemi veřejnosti vidí Pavel Sovička z firmy Pannatoni složitý schvalovací systém při stavebním řízení v České republice, ve kterém se lidé těžko orientují.

Připomínky ke změně územního plánu teď musí vypořádat odbor územního plánování městského úřadu. Hotový návrh pak schválí nebo odmítnou na veřejném zasedání zastupitelé města.

Zasedání bylo chvílemi velmi vypjaté a emotivní. Poslechněte si reportáž!

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio