Habartov na Sokolovsku slaví 680 let od první písemné zmínky o městě

13. září 2019 11:00

Hudební kapely, přehlídka malých pivovarů a vystoupení žáků Základní umělecké školy. To vše bude součástí Městských slavností v Habartově na Sokolovsku. Návštěvníci si připomenou významné výročí města a to první písemnou zmínku z roku 1339.

„680 let je milník, kdy je zaznamenána první písemná zmínka o založení města Habartov jako takového. V roce 1339 se jednalo o zemědělskou osadu,“ uvedl starosta Petr Janura. Habartov má dnes necelých pět tisíc obyvatel. Během 20. století se změnil ze zemědělské osady na hornické město.

Letošní městské slavnosti připomenou právě první historickou zmínku o Habartově. V celodenním programu vystoupí žáci místní umělecké školy a nebude chybět ani dechová kapela z Mariánských Lázní. Na dvou podiích se pak vystřídají známé české kapely, ale i regionální hudebníci. Součástí by měla být také řezbářská práce. Po dobu celého dne bude dřevosochař vyrábět sochu, která bude podle starosty čestně umístěna někde ve městě.

Oslavy radnice původně plánovala v přírodním areálu u jezera Boden. Kvůli nedostatečnému vybavení se ale nakonec akce uskuteční na takzvaném „škvárovém hřišti“. Slavnosti začínají v sobotu 14. září v půl jedenácté dopoledne.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio