Guerézám v plzeňské zoo je nutné zamrazit zhruba 200 pytlů listí, aby přečkaly zimu

9. leden 2023
Mezi námi zvířaty

V Zoologické a botanické zahradě města Plzně se to pozoruhodnými živočichy jen hemží. Narazíte tady na zvířata celosvětově známá a velice oblíbená, ale i na ta, s nimiž se budete muset teprve seznámit. Možná, že takovým zvířetem bude pro mnohé i primát s názvem gueréza angolská.

„Tyto starosvětské opice jsou guerézy angolské. Existuje jich několik druhů, třeba červené nebo zelené. My tady máme černobílé s bílými třásněmi na ramenou a s černobílým ocasem,“ uvedl na začátek chovatel primátů v plzeňské zoo Tomáš Krbeček.

Právě pro tyto bílé třásně bývaly guerézy mnohdy loveny domorodci i pytláky. „Krom toho je loví také šimpanzi, pro něž jsou lákavou kořistí a zpestřením jídelníčku,“ doplnil chovatel, který dále pokračoval:

„Tyto opice žijí v Angole, Keni, Rwandě, nebo také v Tanzanii. Pohybují se převážně v korunách stromů a na zem v podstatě neslézají. Nejsou nijak zvlášť agresivní, a to jak v rámci vlastní skupiny, tak ani vůči ostatním primátům. Vycházejí zejména s kočkodany.“

Guerézy se dožívají okolo 20 let věku, v zajetí pak až ke 30 letům. Jedná se o potravní specialisty, kteří se živí převážně listy stromů: „V zimních měsících jsme nuceni si pro ně okus mrazit. Musíme udělat zhruba 200 pytlů různého druhu listí. Nejraději mají ovocné stromy jako jabloň, třešeň nebo špendlík. Město Plzeň nám pomáhá vybírat lokality, kde si můžeme okus pro ně nastříhat,“ řekl Krbeček.

Spustit audio