Gravče na tavče (zapečené fazole)

Gravče na tavče  je makedonský pokrm, rozšířený po celém Balkáně. Existuje spousta receptů, jak ho připravit. Vybrala jsem tento, který mě velice chutná, protože krom cibule obsahuje i jinou zeleninu. 

Připravujeme-li větší množství, je dobré do pekáče vrstvit uvařené fazole se zeleninovou směsí. Tento pokrm je výborný ještě před tím, než ho zapečeme. Když však porovnáme chuť před a po zapečení, zjistíme, že chuť zapečených fazolí je nesrovnatelně lepší.

Suroviny:

400 g suchých bílých fazolí

2 velké cibule

3 stroužky česneku

1 mrkev

1 čerstvá červená paprika

1 bobkový list

1 lžíce koření typu vegeta

2 lžíce paprikové pasty nebo rajčatového protlaku

1 lžíce mleté sladké papriky

olej

mletý pepř

sůl

klobása nebo jiná uzenina, resp. uzené maso (podle chuti)

petrželka

Postup:

Fazole namočíme do studené vody a necháme je přes noc nabobtnat.

Vodu slijeme, zalijme čerstvou, přidáme bobkový list a uvaříme je do měkka.

Oloupanou cibuli nakrájíme a na oleji ji osmahneme. Jakmile začíná růžovět, přidáme na plátky nakrájený česnek, mletou papriku, na drobné kostičky nakrájenou čerstvou papriku i mrkev, paprikovou pastu nebo rajčatový protlak, osolíme, opepříme, ochutíme vegetou, podlijeme vývarem z fazolí, promícháme a pod poklicí podusíme cca 10 minut.

Do této směsi přidáme měkké fazole, promícháme, podle chuti, dosolíme a směs dáme do zapékací misky nebo pekáče. Přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě zapečeme cca 30 minut při 180 °C.

Hotový pokrm posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Vhodnou přílohou je pečivo. K fazolím před zapékáním můžeme přidat uzeninu nebo kousek uzeného masa či slaniny.

Příprava tohoto jídla trvá přibližně 1–1,5 hodiny.