Grand Prix Tourfilmu získali letos filmaři z Mexika

10. říjen 2011

Hlavní cena 44. ročníku festivalu filmů o turistice Tourfilm letos z Karlových Varů putuje do Mexika za film Mexico en tus Sentidos. Na národní přehlídce Tour Region Film byl nejlepší Krátký film o dlouhé historii Litomyšle. Počet soutěžních snímků byl rekordní. Tourfilm hodnotil 500 filmů nebo spotů a 352 multimediálních prezentací ze 135 zemí. Tour Region Film byl obeslán 150 filmy i spoty a 66 multimédii.

Mexický snímek předcházela výborná pověst, posbíral ocenění na jiných mezinárodních přehlídkách a aspiruje na jeden z nejlepších světových filmů letošního roku v dané kategorii. Porota byla v hodnocení naprosto jednotná a neměla problém shodnout se na tom, že snímek nemá v soutěži konkurenci.

V kategorii videa a filmy do 30 minut prezentující státy, regiony a města vyhrál v Karlových Varech dánský snímek We love bikes. Druhé místo obsadil český animovaný snímek Krátký film o dlouhé historii Litomyšle. Třetí skončil film Asa and Hakan in Latvia.

V kategorii klipů vyhrál švýcarský snímek Switzerland - More than just mountains. Druhé místo putuje do Francie za spot Teaser Be Breizh a třetí místo obsadilo Polsko s klipem Lubelskie - Let the moment last. V kategorii multimediálních prezentací získala hlavní cenu Německá turistická centrála s webovými stránkami www.germany.travel před Rio de Janeiro od Rio Convention & Visitor s Bureau. Třetí místo patřilo Deutsche Lufthansa s www.lufthansa.com.

Davos, Alpy, Švýcarsko

Kategorii televizních cestovatelských dokumentů ovládli čeští filmaři Libor Špaček a Petra Doležalová se snímkem Útěk na Tahiti a jeho ostrovy. Film je zároveň nejúspěšnějším českým snímkem ze všech soutěžních kategorií mezinárodního filmového festivalu Tourfilm. Druhé místo patří Janu Svatošovi s filmem Africa Obscura a třetí získala produkce Moya Planeta za Sakhalin - Life on the island. Cenu poroty obdržel snímek Fjord z produkce Ibis Film a rovněž pořad Šumné stopy České televize.

V Tour Region Filmu obsadil v sekci filmy za vítězným snímkem o krásách Litomyšle druhé místo snímek Pálava a Lednicko-Valtický areál. Třetí byl snímek Chrudimsko-Hlinecko. V kategorii spoty vyhrála Dovolená v Česku. To letí! před spotem Vítejte na jižní Moravě a Nová Ostrava!!! Mladým. V sekci mlutimédia bylo pořadí www.kral-sneznik.cz, Třebíč - virtuální prohlídka a www.praguewelcome.cz.

Litomyšlský zámek

Tourfilm je s Lázeňským festivalem součástí Karlovarského týdne. Ocenění se tak udělovala i v lázeňské části akce. O nejlepším lázeňském místě a lázeňské společnosti rozhodovalo hlasování veřejnosti. Nejvíce hlasů obdržela Třeboň, nejlepší lázeňskou společností roku 2011 zvolili lidé třeboňskou Auroru. Cenu ředitele festivalu získal Balneopark v Priessnitzových lázních Jeseník. Cenu poroty převzal karlovarský primátor Petr Kulhánek za znovuobjevení Karlových Varů jako lázní. Za práci v lázeňství byl oceněn také prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

zdroj: ČTK
Spustit audio