Gobelíny Jarmily Koubové ozvláštnily verše ve sbírce Cesta je život

21. leden 2020 14:00

Jarmila Koubová z Nejdku tká gobelíny. Básník František Novotný k nim složil verše. Výsledkem jejich spolupráce je neobvyklá publikace Cesta je život. Jsou v ní básně inspirované gobelíny s motivy z Nejdku, ale také Beethovenem nebo ročním obdobím. Ve středu 22. ledna se uskuteční její autogramiáda.

„Od mala jsem ráda kreslila, měla jsem ráda akvarely. Ale jedna návštěva gobelínové dílny mě nasměrovala úplně jinak. Když jsem viděla, jakým způsobem se dá nitkami "malovat",  zaujalo mě to tak, že jsem to musela zkusit. To bylo v roce 1976,“ vzpomíná autorka z Nejdku. Její práce jsou zastoupeny na výstavách v Německu, ve Francii, Norsku, Rakousku, Slovensku a Rusku. 

Kniha Cesta je život

Na jedné ze svých výstav se potkala také s Luďkem Munzarem a básníkem a publicistou Františkem Novotným, kteří ji uváděli. S Novotným pak začala dále spolupracovat, až vznikla kniha. 

František Novotný spolupracoval dlouhodobě například s Českým rozhlasem,  je autorem jedenácti publikací, spolupracoval i se zmíněným Luďkem Munzarem, který mu vysekl tuto poklonu: „Já o Františkovi říkám, že je to Seifert 21. století a můžu to říkat, protože jsem mistra Seiferta dobře znal.“ 

Uznání si zasloužila i práce Jarmily Koubové. „Výtvarný jazyk Jarmily Koubové je sice realistický, ale přitom velmi poetický a duchovní. Její textilní díla jsou naplněna vírou ve velikost lidského ducha, ve velikost umění, výtvarného, poetického a hudebního,“ charakterizuje v nové knize výtvarnici kurátorka Galerie umění Karlovy Vary. 

Novou knihu Cesta je život představí její spoluautoři Jarmila Koubová a František Novotný ve středu 22. ledna od 17 hodin v A klubu karlovarské krajské knihovny.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio