Galerii v karlovarském domě Green House zdobí snové kresby Elen Kudrové

15. leden 2020 10:00

Galerii v karlovarském domě Green House ozvláštnily snové kresby Elen Kudrové. Autorka pochází z Ruské federace, už řadu let žije v Česku. Mnozí ji znají také jako odbornici, která restaurovala dioráma Jiřího Trnky Svatba broučků v Západočeském muzeu v Plzni.

„Jde o průřez mojí tvorbou v posledních třech letech,“ uvedla autorka. Své černobílé kresby ozvláštňuje dalšími prvky. „Aby nebyly šedočerné, přidávám k nim barevné kousky papíru, jde tedy o kresbu a koláž,“ popsala své práce.

Mezi díly vystavenými v galerii mohou návštěvníci obdivovat také to, které se jmenuje Chopinovo nocturno. Autorka ztvárnila pomyslné ruce virtuosa, v jedné z nich je dirigentská hůlka. A takhle popsala jeden důležitý detail kresby, se kterým spojila i malé vyznání. „Všimněte si malého peříčka v rohu. Ono není moc vidět, ale hraje důležitou roli, protože pro mě je Chopinova hudba jako peříčko v paprscích slunce, když zavřu oči,“ svěřila se kreslířka. 

Výtvarný teoretik a spisovatel Pavel Hejduk charakterizoval tvorbu Eleny Kudrové na jejím webu následovně: „V posledním období se jí daří předkládat kresby, mnohdy zatížené až strhujícími výpověďmi, nejen o příjemných situacích, které nás každodenně obklopují. Dokáže pracovat s metaforou zapletenou do jemné pavučiny čar, v níž pulzuje intenzivně prožívaná realita povýšená do polohy odlehčeného snu.“

Výstavu kreseb Elen Kudrové a prací jejích hostů – Tomáše Kůse a Viktora Josefa Rejgera, můžete vidět v galerii karlovarského domu Green House do 12. března.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio