Galerie výtvarného umění v Chebu slaví výstavou své šedesátiny

6. květen 2022 12:05

Chebská Galerie výtvarného umění v Chebu slaví výročí 60 let své existence. Mimořádnou výstavou přibližuje svých prvních deset let, od roku 1962 do roku 1972.

„V závěru šedesátých let, kdy do galerie přišel ředitel Jiří Vykoukal, se chebská galerie zařadila na absolutní špičku české muzejní scény. Připravila několik zásadních originálních projektů, jako výstavu Maxe Pirnera nebo Chebské trienale, což byl regionální salon. V té době neměla galerie v Čechách konkurenci,“ uvedl ředitel galerie Marcel Fišer.

Jak připomíná, pro svou činnost si galerie ve svých začátcích upravila barokní budovu Nové radnice a o něco později získala do správy i gotický kostel sv. Bartoloměje a zámek v nedalekém Starém Hrozňatově. Obě památky v průběhu 60. let úspěšně zrenovovala.

Jak připomíná na svém webu,  galerie od počátku těsně spolupracovala s Národní galerií v Praze, se Slovenskou národní galerií v Bratislavě a také se Státními uměleckými sbírkami v Drážďanech a s Národním muzeem v Krakově.

„Dvěma nejzásadnějšími soubory byly konvoluty obrazů Emila Filly a Václava Špály. Dodnes představují nejcennější osobní soubory ve sbírkách galerie,“ uzavřel ředitel Fišer.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio