Galerie umění v Karlových Varech vystavuje díla Emila Filly

9. říjen 2020 12:00

Emil Filla a Mánesáci na Malši. Tak se jmenuje výstava, která je aktuálně k vidění v karlovarské galerii umění. Představuje Fillova díla z let 1934 – 1936 a je sestavená ze sbírek celkem devíti státních a soukromých galerií.

Část expozice zachycuje na soukromých dobových fotografiích legendární pobyty malířů, sochařů, architektů a hudebníků ze spolku výtvarných umělců Mánes. Druhá část, pak soustřeďuje obrazy, kresby, grafiku i sochařská díla Emila Filly.

„Myslím si, že je to zcela jedinečná výstava. Období 1934 až 1936 patří k tomu nejvýznamnějšímu, co Filla vytvořil, ačkoliv je to klasik, ačkoliv je jedním z profilujících autorů českého kubismu a vůbec koncepcí moderního umění, tak jeho celoživotní vztah k Picassovi právě v tomhle období ukázal jiné stránky a jiné hodnoty, než jsou známé v Picassově tvorbě. Je to období, kdy Filla skončil tu dlouhou etapu, ve které byl tím naším umělcem kubismu číslo jedna,“ uvedl kurátor výstavy Tomáš Vlček.

Obrazy Emila Filly patří k vůbec nejprodávanějším a zároveň nejcennějším obrazům v Česku. Výstavu Emil Filla a Mánesáci na Malši je možné navštívit v karlovarské galerii umění každý den kromě pondělí až do 22. listopadu.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio