Galerie Jindra Husáriková představí obrazy babičky, dcery a vnučky

9. prosinec 2022 10:55

Výstava nazvaná Tři generace představí zítra v karlovarské galerii Jindra Husáriková obrazy babičky, dcery a vnučky. Nejmladší z vystavujících malířek je vnučka Lenka Husáriková.

Nejstarší z vystavených prací patří Jindře Husárikové, proslulé české malířce a grafičce (1931 – 2016). Zástupkyní prostřední ze tří generací je Šárka Mrázová Cagliero. Dcera Jindry Husárikové a teta její vnučky Lenky.

Lenka Husáriková své obrazové příběhy skládá z jednoduchých geometrických forem. Inspiruje ji tradiční japonské origami a staročínský tangram. Jeden příklad za všechny: díky geometrickým tvarům vytvořila například postavy a domky v obrazu Rybáři na Nechranici, které ale umístila do víceméně realistického prostředí.

„Lenka Husáriková se postupně osvobozuje od otrockého přepisování reality vizuálně a analogicky odlišné podoby. Obrazový příběh už nevytváří z reálných předmětů, ale z jednoduchých geometrických forem skládá významově identickou skutečnost mající svou vlastní objektivitu a naraci,“ napsal o autorce akademický malíř Miroslav Pesch.

Jindra Husáriková, po které je pojmenovaná karlovarská galerie, kde se výstava koná, žila do poloviny 70. let 20. století na Karlovarsku. Absolvovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Vystavovala v celé řadě zemí, Německu, Švédsku, Itálii, Polsku.

Častým tématem Jindry Husárikové bylo prostředí cirkusů a staré báje

Její obrazy jsou plné barevné poezie. Na Bienále v Neapoli získala Zlatou medaili. V roce 1980 obdržela čestný titul Accademico Honoris Causa od mezinárodní umělecké společnosti Vanvitelli v Neapoli.

Dalším zástupcem generací je Šárka Mrázová Cagliero. Ta je vlastně na výstavě tady v karlovarské galerii Jindra Husáriková v pořadí druhou, je to autorčina dcera. Rodačka z Ostrova nad Ohří žila svého času v Itálii a zabývala se různými technikami – malbou na sklo, keramiku, dřevo, vytvářela koláže, zabývala se olejomalbou. Pracuje s temperami a akrylovými barvami, často je kombinuje.

Zájemci o její práce nemusí do Prahy, Bruselu, Štrasburku, Baden-Badenu nebo do Šanghaje. Stačí zajít do karlovarské Galerie Jindra Husáriková v Rumunské ulici. Vernisáž výstavy Tři generace začíná v sobotu 10. prosince v 17:00.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio