Františkovy Lázně pokračují v přípravě projektu nové rehabilitační kliniky. V Česku by neměla mít obdoby

17. srpen 2021 13:05

Prázdné chodby a opuštěné místnosti rehabilitační péče. Tak vypadá po téměř 10 letech od uzavření jeden z bývalých léčebných areálů v centru Františkových Lázní. O možné proměně lázeňského domu budou ještě letos hlasovat zastupitelé města.

Soukromý investor připravuje v centru Františkových Lázních výstavbu nové rehabilitační kliniky. Umístit ji chce v objektu bývalých Luisiných lázní. Ty jsou uzavřené téměř 10 let. Projekt za 800 milionů korun se má nacházet na okraji historické zóny města a v letošním roce vstupuje příprava záměru do závěrečné etapy.

Luisiny lázně

„Mělo by se to proměnit v rehabilitační kliniku, která bude mít ambulantní i klinickou péči. Měla by mít zhruba 180 lůžek určených pacientům, kteří jsou po těžkých úrazech mozku, hlavy, případně páteře. V horních patrech počítáme s edukativním střediskem, které by mělo mít postgraduální, později i pregraduální výuku,“ vysvětlil starosta Jan Kuchař za STAN.

Finančně by projekt zajistil soukromý investor, kterému chce město pronajmout budovy a přilehlé pozemky. Stávající zchátralé Luisiny lázně by čekala citlivá přestavba. V blízkosti by vyrostly budovy zcela nové. „Město na tom pracuje společně se soukromým investorem. Komunikujeme od roku 2017. Pokud vše dobře dopadne, měli bychom mít už pro příští rok stavební povolení,“ dodal starosta.

Projekt sledují i odborníci

Podle autorů projektu by rehabilitační klinika neměla mít v České republice obdoby. Celý projekt proto v lázeňské metropoli samozřejmě sledují i odborníci. „Pokud by se takový projekt podařilo zrealizovat, uvítali bychom to. Myslím si, že by to městu přineslo k tomu jeho věhlasu další plusové body. Obávám se rozměru celého projektu,“ říká ředitel společnosti léčebné lázně Františkovy Lázně Josef Ciglanský.

Konečné slovo budou mít ještě v letošním roce městští zastupitelé. Rozhodovat budou nejen o využití městského majetku, ale možná i o dalším směřování celého lázeňského města.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio