František Skála otevírá ve Varech svou výstavu Hnědá duha

1. červenec 2021 08:35

Sochař, kytarista a zpěvák, ilustrátor, se v karlovarské Galerii umění představí jako tvůrce fantaskních světů. A tedy po delší přestávce jako výtvarník. Některé jeho obrazy připomínají 15 000 let staré jeskynní malby. Svou výstavu Hnědá duha zahájí ve čtvrtek na vernisáži. Začíná od 17:00 hodin.

„U některých obrazů využívám technologické možnosti malby hlinkou, kdy se tam nabízí různé katastrofické scénáře. Některé výjevy vznikají v průběhu té malby. A pak jsou tady konkrétní výjevy. Třeba vzpomínka na Mexiko, kde jsme opravdu parkovali na takové pláni s kaktusy,“ ukazuje na jedno z pláten František Skála. 

„Na Skálových obrazech lze najít tajemné bytosti, rozličná božstva, tajuplné zázraky, úchvatné krajinné scenérie, přírodní katastrofy, démony, duchy, ale i neobyčejně obyčejné alergiky. Tajuplná zjevení, poselství či zvěstování, výjevy božských i přírodních sil, okouzlí každého vnímavého diváka, diváka, který ještě neztratil dětský úžas v očích a dokáže se ponořit do nespoutaných hlubin Fantazie,“ doplňuje kurátorka Lenka Tóthová.

Výstava Hnědá duha v karlovarské Galerii umění potrvá do 28. srpna. Její součástí bude v době filmového festivalu 23. 8. od 19.00 hodin komentovaná prohlídka s koncertem uskupení Třaskavá směs, kde hraje i autor výstavy. Ten je mimo jiné držitelem ceny Jindřicha Chalupeckého a komtur Řádu Zelené berušky.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio