Francouzský park zámku Dobříš oživují jezírka a fontány. Zurčící voda se mísí s lyrickou hudbou

21. září 2022

Francouzský park středočeského zámku Dobříš prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Díky opravenému vodnímu systému si při jeho návštěvě nově vychutnáte i zámecká jezírka a fontány.

Zámek Dobříš ve Středočeském kraji se do povědomí veřejnosti zapsal jako Domov spisovatelů. Rokokový zámek obýval až do druhé světové války šlechtický rod Colloredo-Mannsfeldů. V roce 1942 jej vyvlastnili nacisté a sloužil jako sídlo říšského protektora. Po válce zámek získal československý stát. Teprve v roce 1998 byl spolu se zámeckými parky vrácen do soukromého vlastnictví potomků bývalých majitelů a postupnými opravami získává zpět svůj dávný lesk.

V letošním roce byla dokončena i hloubková revitalizace Francouzského parku, který těsně přiléhá k samotnému zámku a je vzácnou ukázkou rokokové zahradní architektury. Park byl vybudován ke konci rokokové přestavby zámku v roce 1765. Od té doby je přibližně ve stejné podobě. Letošní revitalizace ale mnoho jeho prvků opět vrátila k životu. V rámci obnovy byl například kompletně zrekonstruován rozsáhlý vodní systém.

Francouzský park o celkové rozloze dvou hektarů je rozčleněn do pěti vzestupných teras, které se z úrovně zámku postupně zvedají až k zámecké Oranžérii. Jeho překrásnou rokokovou architekturu je možné nejlépe obdivovat z kaštanové aleje, kterou veřejnost prochází z nádvoří zámku do parku.

Na samotném konci Francouzského parku je zámecká Oranžérie

Šumění vody se odráží od zdi

Cestou z kaštanové aleje na druhé terase nejprve minete dvě obnovená jezírka, která vznikla na znovu odkrytých základech. Ta byla sice původně o něco větší, nicméně nová jezírka vdechla parku jedinečný osvěžující prvek. Další vodní scenérie na vás čeká hned u zámku.

Poté, co si prohlédnete krásné rokokové ornamenty vytvořené z buxusů, uvidíte kulaté jezírko s fontánou pojmenované podle svého sousoší Děti hrající si s rybou. Teče tu pramenitá voda a její šumění umocňuje šest dalších chrličů vody rozmístěných podél zakulacené zdi podepírající druhou terasu. Vzniká zde tak zajímavý akustický efekt. Zvuk šumění vody se díky zdi odráží a zní mnohem intenzivněji.

Oblíbená je i fontána v blízkosti zámku

Pokud projdete napříč celým parkem, dostanete se k největší fontáně se sousoším Napájení Héliových koní od předního českého barokního sochaře Ignáce Františka Platzera. Tato kaskádovitá fontána má celkem čtyři přepady a šumění vody tu opět násobí postranní zdivo předposlední terasy. Celkový efekt přitom navíc umocňuje reprodukovaná lyrická hudba. Jemné zvuky kytary jsou ideálním doplněním celkového pohledu na barokní skvost.

Přímo nad fontánou se při pohledu vzhůru tyčí zámecká Oranžérie. I ta je překrásně opravená a zve znovu k návštěvě. Zatímco Oranžérie je otevřená po celý rok, stejně jako zámecký Anglický park, Francouzský park bude přístupný pouze do konce září.

Spustit audio