Fotografie Českého středohoří může pomoci karlovarské soše Otce vlasti

1. prosinec 2020

Fotograf Stanislav Kožený patří k více než dvou desítkám umělců z regionu, kteří věnovali svá díla do zvláštní dražby. Díky projektu Karlovarský salon chtějí prodejem obrazů získat v příštím roce další peníze na stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech.

Stavbě monumentu s Otcem vlasti tak může pomoci i snímek České středohoří II. Fotograf z Karlových Varů si tuto oblast oblíbil díky její krajinné pestrosti. V případě snímku pro dražbu jde o pohled na rovinatou krajinu s nezvyklou vodní plochou, v dálce je několik stromů, jeden docela mohutný a nad tím vším oblaka nejrůznějších tvarů.

„Tuhle partii se zatopeným polem a rákosím jsem objevil u Křížových vršků. Mám z té lokality cyklus na samostatnou výstavu,“ přiblížil Stanislav Kožený, který se ve své současné době věnuje právě krajinářským fotografiím. „Začal jsem jezdit na Manětínsko, Žluticko a Toužimsko,“ doplnil. 

Záběr Stanislava Koženého je ale mnohem širší, ve své praxi se věnoval také fotografii dokumentární, krajinářské, figurální i portrétní. Chybět nemohl ani na mezinárodních filmových festivalech. Na jednom z nich si ho vzhledem k tehdejší neobvyklé situaci všiml i oskarový režisér Miloš Forman. „Měl jsem tenkrát zlomenou nohu a pan Forman nechtěl věřit svým očím, že je možné fotit i o berlích,“ zavzpomínal fotograf. 

K jeho dokumentárním snímkům patří záběry z karlovarské čtvrti Rybáře, zaznamenával rekonstrukci Sokolovské ulice. Mířil také do vesnické krajiny, kde zaznamenával, jak se po roce 1989 měnily vesnice. 

Řadu let byl Kožený pracovně na také místech, kde zněl jazz. Vznikaly tam jeho černobílé momentky. „Prostředí jazzových koncertů mě hrozně přitahovalo. Tak jsem začal fotit s karlovarským dixielandem, s Karlem Uhlíkem a dalšími, až jsem začal jezdit na festivaly po celé republice. Vznikly z toho velké výstavy. Jedna z největších byla v karlovarském Thermalu, kde jsem měl asi sto fotografií,“ řekl Stanislav Kožený.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.