Folklóru se budu věnovat, dokud budu živ, říká sedmdesátník Miroslav Šimandl

26. leden 2023

Hudební skladatel a bývalý umělecký vedoucí Souboru písní a tanců Jiskra Miroslav Šimandl slaví 70. narozeniny. Za svou hudební kariéru upravil a natočil kolem pětiset lidových písní z jihozápadních Čech.

Do plzeňského rozhlasu přišel Miroslav Šimandl před 27 lety. Tehdy ho oslovili hudební redaktoři s nabídkou, zda nechce dělat pořad Špalíček lidových písní. Svou lásku k lidové hudbě si budoval už odmala. Snil o tom, že se naučí hrát na klavír, ale ten nebylo možné do malého bytu umístit, a proto se začal učit hrát na housle.

Miroslav Šimandl, autor pořadu a rodák z plzeňské čtvrti Slovany

„V roce 1961 vznikl v Plzni Soubor písní a tanců Jiskra. Začal jsem zpívat a pořád jsem se chtěl věnovat hudbě,“ vypráví Miroslav Šimandl. Namísto profesionální hudební dráhy se ale nakonec rozhodl pro železnici. Stal se dokonce přednostou železniční stanice Plzeň hlavní nádraží. Nakonec si k němu hudba ale svou cestu stejně našla a na 20 let se stal uměleckým vedoucím souboru Jiskra.

Miroslav Šimandl upravuje lidové písně pro troje housle, dva klarinety, kontrabas a dudy. Nutné je najít správnou tóninu. „Lidová píseň má takový zákon, že všechno se odvíjí od zpěváka,“ vysvětluje a potvrzuje, že se řídí starou poučkou Zdeňka Bláhy - čím je věc jednodušší, tím je hezčí.

V malém lidovém souboru Plzeňský MLS v současnosti spolupracuje se svým synem. Říká, že folklór je jeho životní láskou a věří, že se mu bude věnovat, co bude živ.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio