Fleret. Dvorní kapela valašského království

10. listopad 2021

Aby nám lidé naši muziku věřili, musíme žít mezi nimi na Valašsku, popíjet s nimi slivovici a jíst uzené maso, říká zakladatel valašské kapely Fleret Zdeněk Hrachový.

Mezi legendy naší hudební scény patří jednoznačně skupina Fleret, jak sama o sobě říká „dvorní kapela valašského království“. Po celé naší zemi a i daleko za hranicemi baví své fanoušky osobitým, originálním a neopakovatelným projevem. Během 37 let natočil přes patnáct alb a nejedna z jeho téměř 180 písní už zlidověla.

Fleretu předcházely skupiny Šperhák a Šperk. U zrodu toho všeho stáli v roce 1982 Zdeněk Hrachový, přezdívaný Hrach, a Petr Chrastina. Oba měli čerstvě po vojně a založili duo aniž tušili, že objevili budoucí valašský poklad. S Fleretem v jeho začátcích zpíval a hrál také Vlasta Redl a později dlouhá léta i Jarmila Šuláková, folklorní zpěvačka z Valašska. Patřila k nejvýznamnějším představitelkám lidového zpěvu v České republice, hlavně na Moravě a na Valašsku, občas je přezdívaná „valašskou královnou lidové písně“. Se Zdeňkem Hrachovým se potkali náhodou. Nejdřív s Fleretem zpívat nechtěla, ale když si poslechla jeho album Tož vítajte, ogaři, změnila názor. Líbilo se jí totiž, že zpívají valašsky.

Od roku 2016 s Fleretem hostuje Zuzana Šuláková - dcera Jarmily Šulákové.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio