Firma z jižního Plzeňska vyvinula levný respirátor

25. březen 2020 15:35

Kvalitní respirátor s vyměnitelným filtrem za pár korun vyvinula firma ze Vstiše u Dobřan na jižním Plzeňsku, a v těchto dnech ho testuje. S vloženou nanotextilií by dokonce mohl nahradit drahé respirátory s nejvyšší ochranou. Jenže právě na tyto speciální nanomateriály uvalil stát embargo. I přesto má ústenka ze Vstiše řadu výhod.

Jedná se o plastovou ústenku, která má vpředu odklápěcí sítko, do kterého je možné vložit nějakou textilii. „Snažili jsme se to udělat komfortní pro uživatele. Nikdo nebude doma muset prát roušky. Mezi dvě sítka se vloží kus hadříku, který se může potom zahodit. Ústenka se pak vydezinfikuje a může se znovu použít. K hlavě je připevněna gumičkou,“ popsal Libor Oplt, který se svými kolegy pracoval na nápadu necelý týden. Dělali ve dne v noci, pak přišel na svět první výlisek.

Firma plánovala použít i nanomateriál, má na to technologii z technické univerzity v Liberci. Stát však uvalil na nanotextilie embargo, proto firma teď žádnou nanotextilii neobdrží. Ústenka ze Vstiše bude tedy fungovat jen jako ručně šitá látková rouška. „Zatím ten náš respirátor nejsme schopni povýšit na respirátor, který by zachycoval koronavirus,“ dodal Oplt.

Plastové roušky testují lidé z první linie

Prvních 200 kusů předala firma městu Dobřany. „Rozdali jsme je k vyzkoušení pečovatelkám, psychiatrické nemocnici, hasičům, policistům, technických službám, našim zaměstnancům,“ řekl starosta Dobřan Martin Sobotka.

Čtěte také

„Zkoušeli jsme, jak sedí, jak se čistí. Ten plast je trochu tvrdší, někdo může mít problém kolem nosu, psali jsme jako připomínku, že v těchto místech to chce zmenšit,“ vysvětlil dobřanský dobrovolný hasič Jan Šváb a dodal: „Hodí se tam, kde je větší riziko přenosu nákazy, třeba když půjdu do domu s pečovatelskou službou. Když budu v kanceláři tak si jí sundám. Pod tou maskou se samozřejmě člověk potí a je potřeba si od ní odpočinout.“

Firma ze Vstiše je schopna vyrobit až 80 tisíc kusů ústenek měsíčně. Zatím jde o dobrovolnickou výrobu.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio