Firma chce vybudovat vodní elektrárnu na Otavě. Místní protestují

7. listopad 2019 14:52

Plánovaná výstavba vodní elektrárny v Novém Městečku u Dlouhé Vsi na Šumavě se nelíbí některým obyvatelům. Bojí se, že bude málo vody v řece, hodně hluku a taky toho, že stavba naruší rekreační charakter celé oblasti.

„Vody je málo. A oni si přijdou a udělají tady vodní elektrárnu, aby si hrabali peníze,“ říká rozčileně jeden z velkých odpůrců stavby Jaroslav Flachs, které má chatu přímo u řeky a dodává: „Vykácí se les, stáhnou vodu vodákům, kempům a bude tady hluk. Budeme dál nekompromisně proti projektu, nenecháme si tady ničit přírodu.“

Obyvatelé podle investora ale nemusí mít strach. „Elektrárna je navržená pouze na vysoké průtoky řeky. V řece má být zachován průtok přes čtyři kubíky za vteřinu. To znamená, že elektrárna poběží tři měsíce, ale v suchých letech bude šest i více měsíců stát,“ vysvětluje Jakub Helus, ředitel společnosti RenoEnergie, která provozuje už osm malých vodních elektráren a dvě fotovoltaické elektrárny.

Obec čeká, až se vyjádří oprávněné instituce

Elektrárna bude podle ředitele fungovat zejména na podzim, v zimě a v jarním období, kdy je elektřiny nedostatek. „Můžeme si to dovolit, protože je tady vysoký spád, který činí tento projekt jedinečným. Další elektrárny máme na dolních tocích řek, které jsou naopak při vysokých průtocích zahlceny ztrátou spádu a téměř stojí. Tato elektrárna by měla kompenzovat právě ty stavy, kdy je velmi vysoký průtok,“ doplňuje Jakub Helus.

„Teď se k projektu vyjadřují hlavně instituce, které jsou k tomu oprávněné – životní prostředí, chráněná krajinná oblast, povodí. My potom vyhodnotíme jejich zprávy, které nám relevantně a odborně řeknou, jaký vliv to může mít a obec se podle toho bude zařizovat,“ říká starostka Dlouhé Vsi Ivana Vítovcová.

Investor teď zapracuje některé připomínky z posudku a znovu zažádá o posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Podle ředitele Heluse by stavba mohla začít nejdříve za 2 až 3 roky.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio