Financování festivalu? Důležitá je podpora státu, hvězdy neplatíme, zní z Varů

3. červenec 2017

V Karlových Varech je v plném proudu 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Rozpočet akce se podle organizátorů pohybuje kolem 140 milionů korun. I když se objevuje nová generace sponzorů, stále je pro festival důležitá podpora z veřejných peněz, zejména od ministerstva kultury.

Znělky, přesněji krátké příběhy, tvoří dlouhodobou značku karlovarské filmové přehlídky. Její tradice, která začíná rokem 1946, také pomáhá při shánění sponzorů. Rozpočet akce se podle pohybuje kolem 140 milionů korun. Peníze od ministerstva kultury, města Karlovy Vary a Karlovarského kraje pokryjí zhruba třetinu rozpočtu.

„Je to samozřejmě výrazná podpora. Ale když to srovnáte s canneským nebo s berlínským festivalem, tak tam ta podpora veřejná dělá řádově nějakých 80 až 90 procent rozpočtu," řekl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Čtěte také

Partnerství firem je proto pro karlovarskou akci zásadní. Podle Muchy se objevuje nová generace sponzorů z nových odvětví.

„Je v Čechách už generace lidí kolem řekněme 40 let, kteří sami už jsou velmi bohatí, už prodali své firmy a rozjíždějí nové firmy. Už jenom to, že máme Mall.cz a Rockaway a máme výraznější partnerství se Seznamem, které se od příštího roku ještě zvětší," slibuje Mucha.

Takto získané peníze ale nejdou na honoráře zahraničních hereckých hvězd, jakými byli v minulosti třeba Jude Law nebo Richard Gere. Těm organizátoři hradí pouze výdaje spojené s cestou. Podle Jana Kopála, mluvčího karlovarského magistrátu, město pomáhá festivalu už několik let stejnou částkou, a to osm milionů korun. A jde o dobře investované peníze.

Čtěte také

„Pořadatelé v posledním roce avizovali, že do Karlových Varů jenom oni za ubytování hvězd, nákup služeb a pronájmy tady utratí 55 milionů korun. Je to samozřejmě i obrovská reklama, jméno Karlovy Vary se díky festivalu objeví v periodicích, ať už oborových, nebo obecných, v mnoha zemích světa," tvrdí Mucha.

Podle loňského výzkumu agentury CzechTourism a Karlovarského kraje návštěvníci festivalu během jeho konání utratí zhruba 350 milionů korun.

Spustit audio