Finále se blíží a Beseda chystá promítací sály. Musí se demontovat lustry

23. září 2020 15:24

Během příprav na plzeňský filmový festival Finále se secesní sály Měšťanské besedy proměňují na sály promítací. Šest dní se má promítat více než sto filmů a zahájení 33. ročníku festivalu proběhne už tento pátek.

Vztyčují se promítací plátna, staví elevace, a dokonce se sundávají secesní lustry, aby nestínily projektorům. Filmový festival letos začíná hned světovou premiérou filmového snímku Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry, který byl natáčen z části také v Plzni.

Příprava festivalu Finále v Měšťanské besedě v Plzni

Letos museli pořadatelé festival kvůli koronaviru z původního jarního termínu odložit na podzim. I nyní však sledují epidemiologickou situaci a snaží se jí přizpůsobit např. snížením kapacity v každém sále o 20 – 30 procent nebo dezinfekcí a větráním sálů. „Myslím si, že jsme připraveni a jsme schopni reagovat, pokud nepřijde nějaký kompletní zákaz. Sály se budou dezinfikovat, máme velké rozestupy mezi filmy tak, aby se všechno zvládlo a je toho samozřejmě mnohem více," shrnula ředitelka festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová.

Hvězdní hosté na festivalu

Příprava festivalu Finále v Měšťanské besedě v Plzni

Návštěvníci se budou moci potkat s režisérem Romanem Vávrou (Svět podle Muchy), režisérkou Olgou Malířovou Špátovou (Karel), herečku Barboru Polákovou nebo např. Miro Žbirkou, Jiřím Mádlem či Josefem Trojanem. Další informace jsou na sociálních sítích a webových stránkách festivalu. Zahájení proběhne v pátek 25. září a promítat se má až do středy 30. září.

Finále Plzeň spojilo své síly i s Plzeňským festivalem vína, který nabídne od pátku speciální degustaci a odpočinkové zóny v Kopeckého sadech. Filmový festival se chystal spolupracovat i s veletrhem Svět knihy 2020, ten byl ovšem zrušen. Zbylo malé torzo programu s heslem #KnížkyŽijí. 

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio