Filmová přehlídka v Karlových Varech uvede sedm českých snímků a připomene historičku Evu Zaoralovou

31. květen 2022 13:15

Karlovarský filmový festival letos uctí ve svém programu nedávno zesnulou filmovou historičku Evu Zaoralovou, která byla dlouhá léta jeho uměleckou ředitelkou. Organizátoři už představili také soutěžní snímky.

Jako vzpomínku na historičku uvede ve svém programu film Federica Felliniho Silnice, který sama označovala za klíčový pro svůj vztah k filmu, k italské kinematografii i pro své další profesní směřování.

Festival, jehož 56. ročník začne 1. července, připomene Zaoralovou i výstavou fotografií, která přiblíží její celoživotní sepětí s filmem i působení v čele karlovarského festivalu. Součástí výstavy budou i fotografie ze setkání s desítkami světových filmařských osobností.

Nástupce Zaoralové v pozici uměleckého ředitele festivalu Karel Och také představil 33 filmů, které budou na letošním ročníku festivalu uvedeny v několika soutěžích. Ve dvou soutěžích a sekci Zvláštní uvedení bude mít premiéru sedm českých filmů.

V žánrově pestrém výběru se objeví melodrama, dystopická sci-fi, romantická komedie nebo dokumentární esej. „Z přibližně 1500 přihlášených filmů jsme s kolegy vybrali tři desítky zbrusu nových kinematografických děl, která komplexním způsobem odrážejí náš vkus. Ten vychází z přesvědčení, že smysluplná provokativnost a snaha zkoumat nové cesty filmového vyjadřování se nemusí vylučovat s diváckou vstřícností,“ míní Karel Och.

Festival uvede také rozpracovaná ukrajinská díla, ruskou tvorbu bojkotovat nechce

Organizátoři festivalu už dříve uvedli, že podpoří ukrajinské filmaře a tamní filmový průmysl. Ve spolupráci s mezinárodním filmovým festivalem v Oděse, který se kvůli válce na Ukrajině nemůže konat, uvedou v Karlových Varech rozpracovaná ukrajinská díla, která představí filmovým profesionálům.

Ruské filmy v soutěžích karlovarského festivalu chybí. Och ale říká, že festival nechce ruskou tvorbu bojkotovat. „Je to situace, která nemá žádného vítěze, všichni v ní prohráváme díky naprostému šílenství jednoho jedince. Jsme velmi vnímaví vůči situaci našich přátel z Ukrajiny a naprosto chápeme, proč navrhovali a prosazovali bojkot ruských filmů. Idea, že jediná změna může přijít zevnitř Ruska na základě odstřižení všeho ruského od zbytku světa, má svoji relevanci a my ji chápeme,“ řekl.

Organizátoři karlovarského festivalu ale podle něj nechtějí nechat nevyslyšené hlasy ruských filmařů, kteří aktivně bojují proti ruské invazi. „Myslím si, že ruské filmové prostředí reagovalo na ten konflikt tak, že se stáhlo, ruských filmů jsme letos ani mnoho neobdrželi. To, že není ani jeden z nich v soutěži, není výraz bojkotu. V sekci Horizonty bude snímek, který měl premiéru loni v Benátkách a my jsme jej pozvali ještě předtím, než propukl konflikt na Ukrajině. Snímek Volkonogov uprchl se odehrává ve 30. letech a odsuzuje stalinismus, jehož paralely se současnou situací jsou nabíledni,“ dodal umělecký ředitel.

autoři: Martin Hrnčíř , nkr
Spustit audio