Festival ZUŠ Open rozezní karlovarskou kolonádu i řadu dalších míst

17. květen 2023

Letos se uskuteční 7. ročník celostátního festivalu základních uměleckých škol ZUŠ Open. Během dvou týdnu od 21. května do 4. června opět díky festivalu uměním ožijí parky, náměstí, kostely a celá řada dalších veřejných míst.

V letošním roce se do programu zapojilo více jak 439 základních uměleckých škol z celé České republiky, které zvou na více jak 500 zdarma přístupných koncertů, divadelních či tanečních představení i výstav a dalších projektů. Do jedné z největších kulturních událostí u nás, která se koná pod patronací pěvkyně Magdaleny Kožené, se zapojila i celá řada ZUŠ Karlovarského kraje.

ZUŠ Karlovarského kraje spojily síly s Karlovarským symfonickým orchestrem hned při dvou programech. 26. května od 19.00 odehrají benefiční koncert v kostele Povýšení sv. Kříže v Rybářích. Na programu koncertu se vedle hráčů orchestru podílí i varhanice Michaela Káčerková či ředitelka festivalu ZUŠ Open sopranistka Irena Pohl Houkalová. Hlavními aktéry tohoto koncertu jsou především dětský pěvecký sbor základních uměleckých škol Karlovarského kraje a další vybraní žáci a pedagogové.

V rámci večera zazní duchovní árie převážně barokních mistrů. Výtěžek z dobrovolného vstupného je určen na podporu Centra nádech – neziskové organizace, poskytující podporu a provázení dětem ve znevýhodněných podmínkách, pomoc a podporu rodičů samoživitelů.

O den později, 27. května, budou radost z umění rozdávat žáci ZUŠ Karlovarského kraje přímo na Mlýnské kolonádě. V nabitém programu od 15:00 do 17:00 nabídnou hudební a taneční vystoupení, divadlo i výtvarné workshopy. I zde bude malým muzikantům oporou Karlovarský symfonický orchestr.

Výčet všech akcí, které se v Karlovarském kraji v rámci festivalu uskuteční, je k dispozici na webových stránkách.

autoři: Tereza Švecová , nkr
Spustit audio