Festival ve Varech přivítá herce Caseyho Afflecka jako režiséra

30. červen 2019 12:00

V Karlových Varech třetím dnem pokračuje mezinárodní filmový festival. Dnes přivítá herce Caseyho Afflecka, který před dvěma lety dostal Cenu prezidenta festivalu.

Affleck dorazil do Karlových Varů už v sobotu. Dnes ale představí svůj druhý režijní počin Světlo mého života, ve kterém také sám hraje. Snímek je zasazený do dystopické společnosti, kdy následkem neznámé choroby vymřely téměř všechny ženy. Affleck hraje otce putujícího neutěšenou krajinou s jedenáctiletým potomkem Ragem; jediným cílem je přežít.

Film je podle organizátorů festivalu intimně hloubavý i syrově drsný snímek. Jeho tvůrce tak potvrzuje svoji výjimečnost ve světě severoamerické nezávislé kinematografie. Affleck se dnes představí na veřejně přístupné debatě v 16:30 v hotelu Thermal.

V hlavní soutěži bude uvedena premiéra slovensko-českého filmu Budiž světlo režiséra Marka Škopa

„Je to sugestivní drama z malé slovenské vísky, ve kterém režisér pojí rovinu rodinou a politickou. Podařilo se mu do scénáře zajímavým způsobem vpašovat prvky narůstající xenofobie prostřednictvím jedné z postav. Je to jediný zástupce kinematografií bývalého Československa v hlavní soutěži a slibujeme si od něj velký zájem nejen kritiky, ale i diváků,“ řekl programový ředitel festivalu Karel Och.

Premiéru dnes bude mít také film Martina Duška a Ondřeje Provazníka Staříci

Tento film je příběhem dvojice starších politických vězňů, kteří se vydávají na cestu s jediným cílem - najít a zabít bývalého komunistického prokurátora, který poslal mnohé na smrt a je do vězení. Hrají je Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související